Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

NIOD-middag op de Pasar Malam Besar 2005
16 juni 2005
14.00 uur - 16.45 uur
Locatie: Bibit Theater, Pasar Malam Besar, Malieveld, Koningskade, Den Haag.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD-KNAW) organiseert een lezingenmiddag op de Pasar Malam Besar in Den Haag.

Om 14.00 uur geeft historicus dr. Hans Meijer een toelichting op de resultaten van zijn onderzoek naar de zogenaamde backpay-kwestie: het niet uitbetalen van achterstallige salarissen van Nederlands-Indische ambtenaren en KNIL-militairen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het NIOD-onderzoeksprogramma Van Indië tot Indonesië. De onderzoeksresultaten zijn inmiddels verwerkt in een publicatie, Indische rekening. Indië, Nederland en de backpay-kwestie 1945-2005, die vanaf 31 mei in de boekhandel verkrijgbaar is. Na de presentatie is er gelegenheid voor vragen en reacties vanuit het publiek onder leiding van dr. Remco Raben (NIOD-onderzoeker). Meer informatie over het onderzoek naar de backpay-kwestie is te vinden op http://www.indie-indonesie.nl.

Om 15.30 uur gaat NIOD-onderzoekster drs. Eveline Buchheim in op de invloed die de Indische werkgevers uitoefenden op het liefdes- en huwelijksleven van hun werknemers: 'Het koloniale huwelijk: balanceren tussen privé en publiek'. Na afloop kan het publiek reageren op de lezing onder leiding van drs. Els Bogaerts (NIOD, onderzoeksprogramma Van Indië tot Indonesië).
Meer informatie over het onderzoek van drs. Eveline Buchheim kunt u vinden op de http://www.japan.niod.nl.

Het programma duurt tot 16.45 uur.

* Bezoekersinformatie kunt u vinden op de website van de Pasar Malam Besar.

Organisatie: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD-KNAW)

Meer informatie:
NIOD-KNAW
tel. 020-5233800
indie-indonesie@niod.knaw.nl