Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 15 juni 2005

Onderzoek lokaal bestuurders PvdA pleit voor kleinere gemeenteraad

Een onderzoek van het Centrum voor Lokaal Bestuur naar de mate van politieke versplintering op lokaal niveau pleit onder andere voor kleinere raden. Uit een enquête die voor dit onderzoek is gehouden onder PvdA fractievoorzitters, burgemeesters en wethouders blijkt dat ruim driekwart de raadsvergaderingen te lang vindt duren. Ook menen zij dat er door de profileringdrang van politieke partijen te weinig terecht komt van de kaderstellende rol van de gemeenteraad. 65 procent van de PvdA-bestuurders is van mening dat de onzekerheid over stemgedrag in de raad is toegenomen in de afgelopen raadsperiode. Iets meer dan de helft pleit voor meer samenwerking van progressieve partijen op lokaal niveau.

Deze en meer resultaten worden gepresenteerd op het Festival voor het Binnenlands Bestuur zaterdag 18 juni in de Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda. Het festival wordt georganiseerd door het Centrum voor Lokaal bestuur, de bestuurdersvereniging van de PvdA en begint om 10.30 uur. Op het festival wordt het basisverkiezingsprogramma Ambities en vertrouwen voor de lokale verkiezingen van 7 maart 2006 gepresenteerd. Het is voor het eerst sinds 1978 dat de PvdA weer met een basisprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen komt.

Louis Tobback, burgemeester van Leuven, zal het basisverkiezingsprogramma van commentaar voorzien. Met vertegenwoordigers van de bestuurdersverenigingen van VVD, CDA en SP zal over de inzet bij de komende lokale verkiezingen worden gedebatteerd. Onder de titel: Gaat het goed komen met de PvdA op 7 maart? vindt er een discussie plaats met Henk van Gerven, SP-wethouder in Oss, Marco Pastors wethouder Leefbaar Rotterdam, Peter van Heemst, Kamerlid PvdA en PvdA-wethouder, Marja Heerkens van Breda over wat de PvdA moet doen om de kiezers terug te winnen.

PvdA-voorzitter Ruud Koole blikt terug op de PvdA-campagne voor het referendum over de Europese Grondwet. Koole gaat in op de consequenties hiervan voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en hoe de oppositierol van de PvdA kan worden versterkt.



Ingezonden persbericht