Gemeente Voerendaal


16/6/2005 - Planstudies aanpak verkeersproblemen A2.

Rijkswaterstaat Limburg pakt verkeersproblemen tussen Maasbracht en Geleen aan.

De A2 tussen Maasbracht en Geleen wordt steeds drukker. Als in 2008 de nieuwe A73 wordt aangesloten op de snelweg bij St. Joost, dreigen ernstige fileproblemen. Daarom komt Rijkswaterstaat Limburg nu met voorstellen om hier wat aan te doen. In twee planstudies worden mogelijke oplossingen voor de korte en de lange termijn behandeld. Op dit moment worden de diverse studievoorstellen voorgelegd aan alle belanghebbenden in de regio.

Verkeersprobleem
De A2 is in Limburg een belangrijke verkeersader voor zowel regionaal, nationaal als internationaal verkeer. De toegenomen hoeveelheid verkeer veroorzaakt steeds vaker files, met name tussen Maasbracht en knooppunt Kerensheide, waar de A2 de A76 kruist. Met als gevolg veel sluipverkeer en opstoppingen in de omringende dorpen. Een goede oplossing van het verkeersprobleem is dus in het belang van de weggebruiker en omwonenden. Goed bereikbaar zijn en probleemloos kunnen reizen, zijn twee belangrijke thema's. Om overlast van de toegenomen hoeveelheid verkeer te beperken, kan het wenselijk zijn de grote doorgaande verkeersstroom de ruimte te geven.

Korte termijnoplossing
De korte termijnoplossing heeft tot doel het verkeer op de A2 de komende vijf tot tien jaar beter te laten doorstromen. De minister van Verkeer en Waterstaat wil in 2007 in zuidelijke richting een spitsstrook aanleggen, tussen de aansluiting met de toekomstige A73 en Urmond. De bestaande vluchtstrook zal dan voor een beperkt deel van de dag worden gebruikt als extra rijstrook. Alleen tijdens de spits geldt een snelheidsbeperking (100 km/u.).Verder zijn ook bij knooppunt Kerensheide maatregelen gepland.

Lange termijnoplossing Oplossingen die de bereikbaarheid op de lange termijn (na 2015) moeten garanderen, worden gezocht bij de A2 (en een stukje A76) en de provinciale wegen. Daarbij wordt rekening gehouden met de openstelling van de A73 in 2008 en de eventuele aanleg van een spitsstrook tussen St. Joost en Urmond. In het eerste voorstel wordt de bestaande A2, tussen de aansluiting met de A73 (St. Joost) en knooppunt Kerensheide (A76) verbreed tot drie rijstroken per rijrichting. In het tweede voorstel wordt het doorgaande en het regionale verkeer gesplitst door een systeem van hoofd- en parallelrijbanen. Ook het derde voorstel gaat uit van een scheiding van het regionale en doorgaande verkeer, onder meer door bestaande provinciale wegen op te waarderen tot autoweg. Ten slotte wordt ook een Meest Milieuvriendelijk Alternatief onderzocht.

Eerdere onderzoeken beëindigd
Eind jaren `90 startte Rijkswaterstaat Limburg twee onderzoeken naar de te verwachten verkeersproblemen op de A2 en A76: de studie A2 Grathem - Urmond en A2/A76 Urmond-Kerensheide - Ten Esschen. Inmiddels is gebleken dat met de uitgangspunten uit de nota Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de noodzaak en urgentie van de projecten is veranderd. Bovendien is de toename van het verkeer op het traject Geleen-Ten Esschen minder dan was aangenomen. Een verbreding van deze weg is daardoor niet nodig. Rijkswaterstaat zal de twee onderzoeken beëindigen.

Inspraakmogelijkheden
Rijkswaterstaat Limburg roept u op om te reageren op de voorstellen. Uw mening en concrete voorstellen kunt u kenbaar maken via de website www.inspraakvenw.nl.
Ook uw schriftelijke reactie is welkom: Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, A2 Maasbracht - Geleen of Spitsstrook A2 St. Joost - Urmond, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. De inzendtermijn voor schriftelijke reacties sluit op 11 juli 2005.

Diverse locaties
Rijkswaterstaat Limburg organiseert tijdens de inspraakperiode meerdere informatie- en inspraakavonden om de inhoud en het verloop van de verdere procedure toe te lichten. Geïnteresseerden en belanghebbenden zijn van harte welkom op een van de volgende locaties:


- 20 juni 2005 in Hotel van der Valk, Mauritslaan 65 in Stein


- 21 juni 2005 in Café Willie Bar, Houtstraat 7 in Echt
- 22 juni 2005 in Trefcentrum Nuth, Wilhelminastraat 3 in Nuth.
Alle avonden beginnen om 19.00 uur; de zaal is geopend vanaf 18.30 uur.

Meer informatie
Rijkswaterstaat Limburg heeft de ontwikkelingen rond de tracés Maasbracht - Geleen en St. Joost - Urmond (spitsstrook) opgenomen in twee afzonderlijke startnotities. Om in het bezit te komen van de startnotities of de samenvatting kunt u contact opnemen met de projectorganisatie van Rijkswaterstaat Limburg via telefoonnummer (043) 329 46 22. Of kijk op www.rijkswaterstaat.nl onder de optie `Wegen'.

De startnotities zijn ook tijdens de openingsuren in te zien in de leeskamer van het gemeentehuis, Raadshuisplein 1 te Voerendaal.