Provincie Overijssel

Provincie investeert 8,5 miljoen in milieuveiligheid

De provincie Overijssel wil tot 2010 ongeveer 8,5 miljoen euro investeren in milieuveiligheid. Het gaat met name om maatregelen die de inwoners van de provincie Overijssel beschermen tegen ongevallen met gevaarlijke stoffen. Zo'n drie miljoen euro stelt de provincie beschikbaar om risicovolle bedrijven die in en nabij woongebieden staan te verplaatsen. Hiervoor is het Fonds Bedrijfsverplaatsingen Overijssel opgericht.

Gedeputeerde Theo Rietkerk maakte dit vandaag bekend tijdens de studiedag over het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI) in Zwolle. Deze nieuwe wetgeving regelt de afstand tussen bedrijven met gevaarlijke stoffen (opslag of verwerking) en de kwetsbare objecten, zoals woningen, ziekenhuizen, scholen, kantoren enzovoort.

Gevaarlijke stoffen

Voor de komende jaren staat veel op stapel. Zo wordt de inventarisatie van risicobedrijven en de presentatie daarvan op de risicokaart via internet afgerond. Daarnaast worden de nieuwe veiligheidsnormen opgenomen in bestaande en nieuwe milieuvergunningen en worden bestemmingsplannen aangepast. Ook worden er routes voor gevaarlijke stoffen vastgesteld. Voor vervoer buiten deze routes om moet een vergunning worden aangevraagd.

Groepen mensen

De brandweer krijgt een adviesrol als het gaat om de afweging die gemeenten moeten maken bij het wel of niet accepteren van grotere groepen mensen in de buurt van risicobedrijven of langs routes gevaarlijke stoffen. Milieuveiligheid krijgt ook een vaste plek op de bestuurlijke agenda van gemeenten en provincie.

Fonds Bedrijfsverplaatsingen Overijssel

Risicovolle bedrijven zouden niet in en nabij woongebieden moeten staan. In Overijssel zijn dan 180 bedrijven die gemeenten zouden willen verplaatsen. De provincie Overijssel wil dergelijke risicobedrijven saneren door verplaatsing. Voor de verplaatsingen heeft de provincie nu het Fonds Bedrijfsverplaatsingen Overijssel opgericht. De provincie stopt hier de komende jaren drie miljoen euro in. Van de Overijsselse gemeenten wordt dezelfde investering verwacht.

Meerjarenplan

Gedeputeerde Theo Rietkerk is blij met de bijdrage van het Ministerie VROM van ruim 5 miljoen euro voor de provincie en de gemeenten in Overijssel. Dit bedrag is bestemd om de komende jaren (2006-2010) het Overijsselse Meerjarenprogramma Externe Veiligheid mee uit te kunnen voeren. Met deze financiële impuls wil de provincie een belangrijke stap zetten in het bereiken van een veilige en gezonde leefomgeving.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel