Provincie Overijssel

Waterpact Twente: missie volbracht

Het Waterpact Twente is na zeven jaar beeindigd. De doelen zijn bereikt, de basis voor de toekomst gelegd. Provincie, Vitens, gemeenten en waterschap Regge en Dinkel werkten de afgelopen zeven jaar samen voor een betere kwaliteit van het water en de waterketen. Dat wierp zijn vruchten af: zo wordt overtollig grondwater nu gebruikt als spoelwater in de Grolsch-brouwerij.

Doel van het Waterpact was een duurzame waterketen en een gezond watersysteem in Twente. Gedeputeerde Piet Jansen, voorzitter van het Waterpact: "Door het delen van kennis en het afstemmen van beleid zijn veel problemen en tegenstrijdigheden in belangen weggenomen. Dit verbeterde de samenwerking, maakte het mogelijk om innoverende technieken in te zetten en zorgde voor een efficiëntere aanpak van projecten."

Spoelen

Zo is er een oplossing gevonden voor de grondwateroverlast in de steden. Het teveel aan water in de steden is gebruikt als grondstof voor de industrie. Bierbrouwer Grolsch gaat het overtollige grondwater van de gemeente Hengelo nu gebruiken voor spoelwater in de nieuwe Enschedese brouwerij.

Hemelwater

Ook zijn er in Almelo proeven uitgevoerd voor het scheiden van hemelwater en afvalwater. Het regenwater gaat nu terug in de bodem of rechtstreeks naar beken en vijvers in plaats van het riool in. De uitkomsten van deze proeven zijn weer van belang voor nieuwe projecten in de Twente steden en van het waterschap.

Lees meer over water in Overijssel

Meer informatie: nieuwredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel