Gemeente Dongen


Stedenbouwkundige hoofdstructuur vastgesteld 16-06-2005 Ontwikkeling van De Beljaart weer een stapje verder Op donderdag 9 juni heeft de gemeenteraad de Stedenbouwkundige hoofdstructuur voor De Beljaart vastgesteld. In dit document staan de belangrijkste structuren van het nieuwe woongebied beschreven. Het gaat daarbij om de verschillende deelgebieden en buurten, de verkeersstructuur, de groen- en waterstructuur en de locatie(s) van de voorzieningen van het plan. Iedereen is onder de indruk van de kwaliteit van het plan voor De Beljaart, aldus wethouder Joop Velthoven. Het plan heeft respect voor de geschiedenis en voor het groene karakter van het gebied. We zijn op de goede weg voor 2006!

De Beljaart krijgt een Duurzaam Veilig verkeerssysteem met een rondweg waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Al het doorgaande verkeer wordt buiten de wijk om geleid via de rondweg. Deze rondweg wordt aangesloten op de Bolkensteeg, ongeveer ter hoogte van het einde van de Biezen en op de Lage ham ter hoogte van de Noorderlaan. De wegen in De Beljaart zelf worden ingericht als 30 km zone en zijn bedoeld voor bestemmingsverkeer. Binnen het 30 km gebied wordt een hoofdroute onderscheiden, die de drie aansluitingen op de rondweg met elkaar verbindt. Deze hoofdroute wordt iets ruimer opgezet dan de overige straten in het plangebied. Binnen de verkeersstructuur wordt extra aandacht gegeven aan voetgangers- en fietsverbindingen.

Water- en groenstructuur
De Beljaart krijgt ook een duurzaam watersysteem. Schoon (regen)water wordt niet langer via het riool afgevoerd. Het water wordt zo lang mogelijk in het eigen gebied vastgehouden.

De groenstructuur wordt bepaald door de in het verleden ontstane stichten. Een sticht is een berijdbare weg (vroeger met een ossen- of paardenkar) die een boerderij met de openbare weg verbindt. Achterhuizen is een voorbeeld van zon sticht. De stichten vormen lange doorlopende lijnen vanaf de Hoge Ham tot aan klein Dongen. Deze groene lijnen (vier stuks in totaal) komen straks in De Beljaart weer terug. Langs deze stichten worden nieuwe woningen gerealiseerd.

Voorzieningen en deelgebieden
Binnen de wijk De Beljaart wordt onderscheid gemaakt tussen de aanhechtingszoneen het grotere woongebied. De aanhechtingszone is het gebied dichtbij de Hoge Ham en lage Ham waar in het verleden al woningen zijn gebouwd. Hier wordt nieuwe woningbouw voorgesteld, passend bij het huidige karakter. De overgang naar het grotere woongebied vindt plaats ongeveer ter hoogte van het politiebureau. Hier is meer sprake van nieuwe woonbuurten die ook verschillende woonsferen zullen kennen.
De voorzieningen, zoals een school, een HOED (huisartsen onder één dak) en een moskee komen aan de rand van de aanhechtingszone van het nieuw te bebouwen gebied en de huidige bebouwing.

Informatie
U kunt de Stedenbouwkundige hoofdstructuur downloaden op www.dongen.nl onder het kopje actueel, plannen en projecten en De Beljaart.