Gemeente Dongen


Dongen doet mee aan landelijke campagne VROM: 16-06-2005 Meer scheiden, minder afval
Tijdens ons leven gooien we zo'n 45.000 kilo afval weg. Dit afval bevat veel waardevolle materialen die hergebruikt, of gerecycled, kunnen worden. Dit bespaart nieuwe grondstoffen. Daarnaast ontstaat er minder vervuiling omdat er minder afval verbrand of gestort hoeft te worden. Als we ons afval beter scheiden, kan maar liefst driekwart daarvan worden hergebruikt. Zo levert hergebruik een dubbel milieuvoordeel op. En ook financieel is hergebruik aantrekkelijk. Elke kilo afval die níet naar de verbrandingsoven hoeft, bespaart 9 eurocent. Om burgers op het belang van afvalscheiding te wijzen haakt de gemeente Dongen in op de landelijke campagne Meer scheiden, minder afval.

Want ook in de gemeente Dongen kan het afval nóg beter gescheiden worden. Uit de laatste jaarlijkse sorteeranalyse van huishoudelijk afval bleek dat inwoners van Dongen hun GFT-afval goed scheiden van het huishoudelijk afval. De andere afvalstromen worden minder goed apart gehouden. Dit geldt vooral voor glas en oud papier. Hiermee blijft de gemeente Dongen zelfs onder de landelijke taakstelling. Door uw afval nóg beter te scheiden kunt u bijdragen aan een schoner milieu.

De glasbak heeft nooit vakantie
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders wel bereid zijn om glas naar de glasbak te brengen maar niet altijd. Veel mensen zijn tijdens hun vakantie veel onverschilliger met hun glas. Ze nemen niet de moeite om op zoek te gaan naar een glasbak. Ook zijn er nog misverstanden over welk glas wel en niet in de glasbak mag. Van drankflessen en jampotten weet iedereen dat wel. Maar dat de kruidenpotjes uit de keuken en de glazen flesjes uit de badkamer er ook in mogen, is minder bekend.

Afvalkalender
Bij twijfel over wat u met uw afval moet doen, kunt u uw afvalkalender raadplegen. Meer informatie over afvalscheiding vindt u op www.vrom.nl onder de knop afvalscheiding.