Gemeente Dongen


Wijk heeft eigen vlag gekregen 16-06-2005
Vernieuwde Europaplein feestelijk geopend
Op vrijdagavond 10 juni 2005 verrichtten de voorzitter van de wijkraad West 1, de heer M. Groenendaal en wethouder Joop Velthoven de feestelijke openingshandeling van het vernieuwde Europaplein. Dit gebeurde door het hijsen van een vlag die speciaal voor de wijk West 1 is gemaakt.

Kunstenares Conny Mahieu heeft de vlag ontworpen. De vlag staat symbool voor triomf en voor het bereiken van iets. Het is een kleurrijke vlag geworden, waarin de kunstenaars met mengkleuren heeft gewerkt. De mengkleuren staan voor de kleurrijke en veelzijdige wijk en haar inwoners. Ook is er een wit vlak opgenomen. Het vlak staat symbool voor de toekomst, die immers nog als een onbeschreven wit blad is.

Inrichting plein
Voordat het vernieuwde Europaplein geopend kon worden, is er lang en veel gepraat met de wijkraad, de ondernemers, de bewoners en de gemeente over een betere en gezelligere inrichting van het plein. Het is uiteindelijk een plein geworden met meer voorzieningen voor de wijk. Daarnaast is het een plek voor sociale contacten en voor verschillende wijkactiviteiten. Het nieuw ontwikkelde podium, dat in plaats kwam voor het kunstwerk, is daar heel geschikt voor.

Hart van de wijk
De aders van West 1 zijn lang verstopt geweest, aldus de wijkraadvoorzitter Mari Groenendaal. De wijk heeft met het vernieuwde Europaplein weer een kloppend hart gekregen. Ook wethouder Joop Velthoven is enthousiast: Het Europaplein is een plein dat alleen maar in West 1 kan liggen. De gemeente heeft zoveel mogelijk naar de wensen van de bewoners geluisterd en dat levert een geheel eigen karakter. Er is veel groen, maar het plein blijft toch transparant. Hopelijk gaan niet alleen de bewoners er van genieten, maar weet ook de rest van Dongen het Europaplein te vinden.