Gemeente Harderwijk


Pittige agenda in laatste raad

De gemeenteraadsvergadering van donderdagavond (16 juni 2005) heeft een omvangrijke agenda. De vergadering begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom. U kunt ook thuis luisteren via de lokale omroep Harderwijk FM (94.0 op de kabel en 107.7 via de ether). Het kan laat worden.
Zoals altijd wordt begonnen met het vragenuurtje: raadsleden kunnen - net als in de Tweede Kamer - aan het college van B&W mondelinge vragen stellen, die het college ook beantwoordt. Daarna is er ruimte voor inspraak: Inwoners en belanghebbenden kunnen hun mening kunnen laten horen over de agendapunten van vanavond. Daarna behandelt de raad de agenda, te beginnen met de meest in het oogspringende onderwerpen om het geduld van het publiek niet te lang op de proef te stellen. Om te beginnen Park3.

Park3
In de commissie Samenleving van 26 mei is al gesproken over de situatie van Park3. Deze kreeg een advies voorgelegd waarbij overbruggingskrediet zou worden verleend en geld voor een extern onderzoek. De adviezen van de commissie en enkele afwijkende standpunten worden vanavond nogmaals besproken, waarna de raad een besluit neemt.

Waterfront
Het college van B&W is er al uit: de uitvoering van het Waterfront kan formeel van start. Het gaat om de voorbereiding van de realisatie van de Lorentzhaven en het natuurgebied de Mheenlanden. Verder zou een Europees aanbestedingtraject kunnen worden gestart voor de volgende fase en voorstellen voor de derde fase: de (woon)buurten Kades en De Stadswerven. De raad neemt hierover vanavond het besluit.

Jaarrekening en kadernota De jaarrekening is het financiële verslag van de gemeente Harderwijk. Hierin wordt verantwoording afgelegd over het gevoerde (financiële) beleid en de resultaten die zijn bereikt. De kadernota geeft de inhoudelijke en financië le kaders van de gemeenteraad voor de komende meerjarenbegroting, die in het najaar zal worden behandeld. Het college heeft verschillende voorstellen hiervoor gedaan. De raad kan via amendementen en moties veranderingen in deze voorstellen aanbrengen. Amendementen zijn voorstellen van raadsleden voor wijzigingen in de voorstellen; moties zijn aanvullende voorstellen. Bij deze kadernota geven de fracties ook hun algemeen-politieke beschouwingen. Dit jaar wordt geëxperimenteerd met een nieuwe manier van vergaderen, waarbij de bijdrage van de raadsleden staande wordt gegeven.

Andere onderwerpen die aan de orde komen in de raadsvergadering zijn de ingekomen stukken, de begrotingswijzigingen, de verordening op de rekenkamercommissie en de aanschaf van onderwijsleerpakketten voor de basisscholen Alfons Ariëns en De Bogen Verder het bestemmingsplan Omgeving Groene Zoomweg/Harderwijkerweg, een delegatiebesluit voor ruimtelijke procedures, een bezwaarschrift inzake vergoeding van planschade en de instellng van een Ombudscommissie.

Zomerreces
Vanavond is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. De raadscommissies gaan nog even door: Volgende week donderdag de commissie Samenleving (zie elders op deze pagina's) en als hekkensluiter de commissie Beleid Algemeen op donderdag 30 juni.