Politie Drenthe

Vervoer personen in aanhangwagens mag niet meer

Assen 16-06-2005 - Formeel heet het dat met ingang van 1 mei 2005 het verboden is personen te vervoeren in laadruimtes van motorvoertuigen en bromfietsen en in of op daarachter gekoppelde aanhangwagens.

Praktisch betekent het dat er geen mensen meer vervoerd mogen worden in of op een aanhangwagen die achter een personenauto, tractor, bus, motor of bromfiets gekoppeld is.

Ook is het niet meer toegestaan om mensen te vervoeren in de laadruimtes van vrachtwagens, personenautos en bestelautos.

Het komt er dus op neer dat mensen alleen mogen worden vervoerd op daarvoor bestemde zitplaatsen.

Consequenties

De maatregel heeft ook consequenties voor winkeliersverenigingen of buurtverenigingen die tijdens de plaatselijke feestweek een zogenaamd wegtreintje willen laten rijden.

Ook dat soort vervoer is niet zonder meer toegestaan. De wegbeheerder kan echter, al dan niet onder voorwaarden, ontheffing verlenen.

Verder geldt het verbod niet voor het vervoer van personen in een ambulance en een voertuig dat volgens het kentekenbewijs is ingericht voor het vervoer van gehandicapten. Ook mag de politie verdachten blijven vervoeren in de laadruimte van een politiebus.

Evenementen zoals een bloemencorso of een optocht met versierde wagens, waarvoor de gemeente vergunning heeft verleend vallen ook niet onder het verbod.

Waar staat het

Een aantal ongevallen in het verleden waarbij doden en gewonden zijn gevallen en de onduidelijke regelgeving op dit terrein was de aanleiding tot het verbod personen te vervoeren in of op de laadruimtes van motorvoertuigen en bromfietsen.

De letterlijke tekst staat in artikel 61b van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Rijbewijzen

Surveillanten van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld hebben de afgelopen week 9 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten die werden betrapt terwijl ze met meer dan vijftig kilometer boven de maximaal toegestane snelheid over de weg reden.

In drie gevallen werd de overtreding op video vastgelegd door de bemanning van de onopvallende videoauto. De overige zes overtredingen zijn vastgesteld met behulp van de lasergun.

De hoogste snelheid werd gemeten op de A28. Een 27 jarige automobilist uit Rumpt kwam langs met 192 kilometer per uur.

Controles komende week

Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 17 juni staat de radarauto op de Rondweg in Emmen.

Zaterdag 18 juni is er s avonds en s nachts een alcoholcontrole in Assen.

Maandag 20 juni is er een radar snelheidscontrole op de Legroweg in Eelde en de Norgerweg in Roden.

Dinsdag 21 juni wordt er op snelheid gecontroleerd op de N37 tussen holsloot en de grens met Duitsland,

Woensdag 22 juni wordt er in Emmen gecontroleerd op de draagplicht van de autogordel.

Donderdag 23 juni is er extra aandacht voor de aan en afvoer van het TT verkeer.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.