Gemeente Albrandswaard


Gedeputeerde ontvangt Albrandswaardse Variant op Landschapspark


Albrandswaard Burgemeester A. Latenstein van Voorst Woldringh overhandigt
donderdagmiddag 16 juni het eerste exemplaar van de Albrandswaardse Variant voor natuur en recreatie uit de PKB + PMR aan gebiedsgedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, de heer F.D. van Heijningen .
De overhandiging vindt plaats in het atrium van het gemeentekantoor aan de Hofhoek 5 in Poortugaal om 16.30 uur.

De regering besloot (in een Planologische Kern Beslissing of PKB) dat bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte er ook nieuw natuur- en recreatiegebied moest worden ontwikkeld voor de leefbaarheid in de Rotterdamse regio. Deze nieuwe natuur en recreatie zal grotendeels worden gerealiseerd in de polders van Rhoon

In Albrandswaard stak al gauw een kritisch geluid de kop op. Hetgeen resulteerde in een motie tot behoud van agrarische bedrijvigheid en bestaande landschappelijke en cultuurhistorische elementen, en werd in de PKB van de regering verwerkt (motie Klein Molekamp).

Het oordeel van de Raad van State was o.a. dat in de PKB te weinig rekening is gehouden met de belangen van de boeren. De regering is haar PKB nu op de noodzakelijke punten aan het verbeteren. De beslissing dat er in de polders van Rhoon een nieuw natuur- en recreatiegebied moet worden ontwikkeld, blijft daarbij recht overeind.

Eigen visie

Inmiddels zitten in Albrandswaard het Platform Polders Albrandswaard, de Denkgroep Burgers Albrandswaard en de gemeente ook niet stil. In nauwe samenwerking hebben inwoners en lokale politici de uiterste grenzen van de PKB verkend, met als doel om binnen die grenzen tot een gezamenlijke visie te komen, waarin de motie Klein Molenkamp maximaal tot uitdrukking komt. Wel binnen de grenzen van de PKB, anders zegt het rijk sowieso nee. Een visie waarin naast nieuw natuur- en recreatiegebied zoveel mogelijk landbouwgronden, dijken, boerderijen en open ruimte behouden blijven. De overtuiging "Maak zelf een visie, anders wordt het voor je gedaan en ben je slechter af" was daarbij de leidraad. Het gaat immers om het maximaal haalbare, breed gedragen binnen onze gemeente. De resultaten zijn neergelegd in de ALBRANDSWAARDSE VARIANT. Deze wordt donderdagmiddag aan gedeputeerde Van Heijningen overhandigd.