Landstede


Chipknip en aanwezigheidsregistratie in één

Landstede Beroepsopleidingen Economie Zwolle, gevestigd aan het Dokterspad, is vandaag met een nieuw aanwezigheidsregistratiesysteem gestart. De combinatie van betaalkaart en presentiepas is uniek.

Afzonderlijk worden de systemen op verschillende scholen al wel gebruikt, maar het systeem waarbij één pasje meerdere functies heeft is nog niet eerder gedaan, aldus ICT-coördinator Rienk Geertsma. Voordelen voor Landstede is vooral de eenduidige registratie. Enerzijds om absentie te voorkomen en anderzijds om te anticiperen op de geautomatiseerde gegevensverstrekking aan de overheid.

Vanaf dinsdag 14 juni leggen de studenten bij aanvang van de les hun pas op tafel, waarna deze gescand wordt door de docent. Aan het eind van iedere week krijgen de mentoren een overzicht van de aanwezigheid van zijn/haar studenten.

Studenten moeten minimaal 850 uren aanwezig zijn op school om te worden aangemerkt als voltijdstudenten, legt Geertsma uit. Als school moet je de presentieregistratie goed op orde hebben. Tot nu toe gebeurde dat op onze locatie met een traditioneel klassenboek. Dat werkte niet altijd even efficiënt. Met het nieuwe systeem kan Landstede op ondubbelzinnige wijze de aanwezigheid van studenten registreren.

Hierdoor zijn we beter in staat om de absentie terug te brengen en we kunnen sneller en preciezer rapporteren aan de overheid, voor de toewijzing van de onderwijsgelden.
Onze locatie geeft het startsein, als het systeem succesvol blijkt te zijn zullen andere vestigingen ongetwijfeld volgen.

De studenten waarderen het nieuwe systeem vooral omdat met het pasje consumpties betaald kunnen worden. Verder kan men met de betaalpas printen, kopiëren maar ook bijvoorbeeld diskettes en cd-roms kopen. De chipkaart geeft personeelsleden ook toegang tot de parkeerplaats.

Studenten kunnen al met hun nieuwe pasje betalen. Het nieuwe betaalsysteem is ingevoerd met een actie,. De studenten staan in de file voor de opwaardeerautomaat, zegt Geertsma. Het nieuwe systeem kon wat hen betreft niet snel genoeg ingevoerd worden.

Het aanwezigheidsregistratiesysteem werd vandaag ingeluid met een bijeenkomst, waarin docenten een demonstratie en een duidelijke uitleg krijgen.