Nuon

Offshore windpark Egmond aan Zee van start

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 15 juni in Madurodam hebben Nuon, Shell en het Ministerie van Economische Zaken, hun samenwerking in het offshore windpark Egmond aan Zee bekrachtigd. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft daartoe een schaalmodel in werking gesteld van het type windmolen dat voor het windpark gebruikt gaat worden.
/nl/Images/81_23909.gif
Bij de start onderstreepte Minister Brinkhorst het maatschappelijke belang van de verduurzaming van de energievoorziening en het grote potentieel dat ons land heeft aan offshore windenergie. De ontwikkeling van dit potentieel kan volgens de minister een wezenlijke bijdrage leveren aan een meer duurzame energievoorziening. "Met de kennis en ervaring uit dit project, kunnen we die verdere ontwikkeling krachtig ter hand nemen. Dat demonstratiekarakter maakt dit offshore windpark Egmond van Zee, een initiatief van het EZ agentschap Senter Novem, mede zo bijzonder."
/nl/Images/81_23910.jpg
Ludo van Halderen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon, zei tijdens de bijeenkomst: "De vraag is hoe windenergie het over pakweg 10 à 15 jaar zal doen ten opzichte van elektriciteit uit dán nieuw te bouwen centrales op fossiele brandstoffen. Met de hogere milieueisen, de prijs van CO2 en de aanhoudende stijging van de prijs van fossiele brandstoffen in het vooruitzicht, maakt windenergie in onze ogen een goede kans. Laten we voorkomen dat we straks moeten zeggen: "Hadden we toen toch maar.............".
De volledige toespraak van Ludo van Halderen
/nl/Images/81_23911.jpg
"Alleen door drastische kostenverlaging kan de markt voor duurzame energie verder groeien", voegde Rein Willems, President-directeur van Shell Nederland daar aan toe. "En iedereen dient daar op zijn manier aan bij te dragen: bedrijven én overheid. Continuïteit in overheidsbeleid is daarvoor essentieel. Robuuste wetgeving is een manier om ondernemersrisico's beperkt te houden. Dat helpt om investeringsdrempels te verlagen."
Voor de kust bij Egmond aan Zee komen 36 windturbines met een totaal vermogen van 108 Megawatt. Jaarlijks produceren de windmolens voldoende stroom voor de elektriciteitsbehoefte van meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens. Het windpark levert vanaf eind 2006 de eerste duurzame stroom, die Nuon afneemt voor de Nederlandse markt. Met het project is een investering van ruim EUR 200 miljoen gemoeid. Over anderhalf jaar moet het windpark worden opgeleverd en stroom gaan leveren.