Energieraad


Persbericht

Energieraad vraagt meer aandacht voor klimaat en kwetsbaarheid van de energievoorziening

In zijn jaarverslag Naar een nieuw evenwicht constateert de Energieraad dat de lange termijn doelstellingen betrouwbaar en schoon te ver op de achtergrond zijn geraakt door de discussies over liberalisering en marktwerking. Het klimaatbeleid en de toenemende afhankelijkheid van olie en gas uit geopolitiek kwetsbare gebieden moeten in de komende periode de kernthemas van het energiedebat worden.

Beleidsmakers staan in de aanpak voor de komende decennia voor moeilijke keuzes. Snelle ontwikkeling van vormen van hernieuwbare energie is nodig, maar zal in de periode tot 2050 onvoldoende uitkomst bieden. Voor de periode tot 2050 zullen daarom interimoplossingen moeten worden gevonden. Naar de mening van de Raad kan er niet van worden uitgegaan dat de markt deze problematiek zonder aanvullend overheidsbeleid op een voor de samenleving acceptabele wijze oplost.

De gewenste transitie naar een duurzame energiehuishouding vereist voorts een internationale aanpak en coalitievorming met gelijkgestemde landen. Het transitieproces is vooral innovatiegedreven. Initiatieven om innovatie en kennis op het gebied van energie te stimuleren zijn onontbeerlijk. Wanneer overheid en bedrijfsleven in Nederland hierbij goed samenwerken biedt dit nieuwe kansen voor economische activiteit. Een dergelijke samenwerking vereist zowel een lange termijn perspectief voor de betrokken bedrijven als wederzijds vertrouwen.

==========

De Algemene Energieraad adviseert de regering en het parlement over het te voeren energiebeleid. De Energieraad wil een gewetensfunctie ten behoeve van overheid en samenleving vervullen en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk energiedebat, waarbij het publiek belang centraal staat. De Raad is onafhankelijk; de leden (10) vervullen hun adviestaak op persoonlijke titel.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij het secretariaat van de Energieraad, telefoon 070 392 4001. Het document is als pdf-file te downloaden van www.energieraad.nl.

Algemene Energieraad, Postbus 11723, 2502 AS Den Haag

Tel 070 - 392 4001 ; Fax 070 - 365 2836.