Bouwend Nederland


Minder productie, meer onderhoud en renovatie in de woningbouw

De woningbouw in Nederland zal nooit meer een productie kennen zoals in de jaren zeventig. Het accent in de bouw zal nog verder verschuiven in de richting van onderhoud en renovatie. De bouw moet met deze realiteit leren leven. Dat zegt Adri Buur, directeur van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) in een interview in Bouwend Nederland Podium.

Het ontbreken van bevolkingsgroei en de kwaliteit van de woningen geven geen aanleiding tot het bouwen van nieuwe woningen. Voor de beleidsdoelstellingen van de staatssecretarissen en ministers van VROM voor tussen de 80.000 en 100.000 nieuwe woningen per jaar is volgens Buur geen basis. "Deze doelstellingen zijn niet realistisch. Je mag de lat hoog leggen, maar dat moet wel gefundeerd zijn op de realiteit".

De beeldvorming over de bouw heeft geen invloed gehad op de harde cijfers meent Buur. "Over het algemeen genomen is er niet minder gebouwd. Dat neemt niet weg dat de bouw wel moet werken aan het imago: de sector moet zich zorgen blijven maken over de nieuwe instroom. Daarbij zou de sector meer gebruik kunnen maken van harde cijfers op het gebied van efficiency, veiligheid en productiviteit. Daar zitten we zeker in de Europese top drie."

Buur verwacht dat de bouw in de nabije toekomst wel weer zal aantrekken. "Maar zeker als de bouw er niet in slaagt aantrekkelijker te worden voor Nederlandse jongeren, zal de toestroom van buitenlandse werknemers niet te stuiten zijn."

Het volledige interview met prof.drs. Adri Buur, directeur van het EIB is te lezen in Bouwend Nederland Podium nummer 12 dat vandaag verschijnt. donderdag 16 juni 2005; Bouwend Nederland