Gemeente Amsterdam

Grote steden willen stem in Actieplan Economie

16 juni 2005
---
webmaster De vier grote steden (G4) bieden het Rijk hulp aan bij het maken van plannen om de Lissabon-doelstelling te realiseren. Dit zeggen zij in een brief die zij op dinsdag 8 maart aan de regering en de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het Rijk onderschat volgens de G4 de betekenis van de steden voor de economische ontwikkeling. Zij wijzen erop dat de steden de aanjagers zijn van innovatie en bovendien als lokale overheid het dichtst bij de burgers en de bedrijven staan.

Tijdens de Europese Voorjaarsraad van 23 maart zal alle EU-lidstaten worden gevraagd met een nationaal actieplan te komen voor groei en werkgelegenheid. Aanleiding hiervoor is de inhaalslag die nodig is om de Lissabon-doelstelling - het streven van de EU om in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld te worden - te kunnen halen. In het document `Meet the challenge' geven de G4 aan dat zij een inbreng willen hebben in het nationale actieplan en zo een bijdrage willen leveren aan realisering van de Lissabon-strategie.

In het document benadrukken de G4 het belang van de grote steden als broedplaatsen voor innovatie. De creatieve klasse woont en werkt voornamelijk in de steden en het aantal startende ondernemers is er relatief hoger dan in de rest van Nederland. Bovendien beschikken de steden over een hoog opgeleide beroepsbevolking en diverse hogere onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten.

Door lokale initiatieven te stimuleren en een goed economisch beleid te voeren kunnen de gemeenten een belangrijke rol spelen in de versterking van de nationale economie, aldus de G4. Denk aan het ontwikkelen van bedrijventerreinen, faciliteiten voor starters, de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het woonklimaat als vestigingsfactor voor bedrijven en personeel, en vereenvoudiging van de regelgeving. Ook zijn de steden bij uitstek de plaatsen waar ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen zoals economische vooruitgang, bescherming van het milieu en zorg voor de zwakkeren in de samenleving, in samenhang kunnen worden aangepakt.

De vaste kamercommissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer bespreekt op 17 maart de Nederlandse inzet voor de Europese top van 23 maart. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso onderstreepte vorige maand nog het belang van lokale overheden en lokale ontwikkelingen voor groei en werkgelegenheid in de Europese Unie.

Corine Lindhout, gemeente Amsterdam 020 552 2751

Dirk Jan de Vink, gemeente Rotterdam 010 417 9428

Willemijn Faber, gemeente Den Haag 070 353 2343

Stijn Terlingen, gemeente Utrecht 030 286 1156