Socialistische Partij

Liever geen akkoord dan een slecht akkoord

16-06-2005 * Europa moet een beslissing over de nieuwe meerjarenbegroting uitstellen tot volgend jaar. Het aankomende jaar moet gebruikt worden om de Europese financiën fundamenteel te herzien, stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel. "Het `nee' tegen de Europese grondwet was een duidelijk signaal voor een ander Europa. Daarbij hoort ook een andere financiële onderbouwing."

Donderdag en vrijdag zal op de Europese Top van regeringsleiders in Brussel gesproken worden over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Aangezien de nieuwe begroting pas op 1 januari 2007 zal ingaan, is er geen noodzaak om deze week tot overeenstemming te komen. De SP pleit voor een beperking van het EU-budget, voor structurele en substantiële vermindering van de Nederlandse nettobijdrage, voor een hervorming van de structuurfondsen en voor een herziening van de landbouwsubsidies.

Harry van Bommel Wat Van Bommel betreft moet het Nederlandse `nee' bij het referendum over de Europese grondwet serieus genomen worden. "Europa moet misschien wat minder ambities hebben. En op andere gebieden mag Europa juist wat ambitieuzer te werk gaan. Dat heeft natuurlijk invloed op de begroting, en dan moeten we niet een begroting gaan goedkeuren die helemaal op dezelfde lijn ligt als de afgewezen Europese grondwet."