VVD



Nieuws

15 jun 2005 - Vragen van het lid Visser over
vermeende fraude bij gezinshereniging

De Amsterdamse wethouder Aboutaleb maakt zich zorgen over de allochtonen, die frauderen met de regels voor het naar Nederland halen van partners. Iemand die een partner van buiten de EU wil laten overkomen naar Nederland, moet minstens 1400 euro verdienen. Om deze mensen aan die eis te laten voldoen, zijn malafide werkgevers steeds vaker bereid een zogenaamde 'spookbaan' te creëren.

Het lid Visser (VVD) stelt hiertoe vragen aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

1) Hebt u kennisgenomen van de uitlatingen van de heer Aboutaleb, wethouder van de gemeente Amsterdam, waarin hij stelt, dat het voorkomt dat diegenen, die een partner uit het buitenland naar Nederland willen laten overkomen, frauderen met de regels voor gezinsvorming? (1)

2) Heeft de heer Aboutaleb dan wel de gemeente Amsterdam u en/of andere overheidsinstellingen van de in vraag 1 gestelde problematiek op de hoogte gesteld?

3) Waarop baseert de heer Aboutaleb zijn beweringen?

4) Wat is de rol van werkgevers in dezen? Wordt er als het ware een "spookbaan" gecreëerd voor diegenen die een partner uit het buitenland willen laten overkomen en wordt vervolgens de baan vervuld door een illegale arbeidskracht? Wilt u hierbij betrekken de door mij gestelde vragen met dezelfde strekking tijdens het algemeen overleg inzake de illegalennota d.d. 28 april jl. (29 537, nr. 26)?

5) Op welke wijze kan de geconstateerde fraude met regels die voor gezinsvorming gelden worden voorkomen? Bent u bereid om deze maatregelen te treffen?

(1) Teletekst pagina 107, d.d. 15 juni 2005