Gemeente Amsterdam

Milieuprogramma 2005 vastgesteld

Gemeente brengt geluidsoverlast en luchtkwaliteit in kaart

16 juni 2005
---
webmaster

De gemeente Amsterdam heeft het Milieuprogramma 2005 vastgesteld. In dit programma staan concrete acties die de gemeente in 2005 wil uitvoeren. Twee belangrijke thema's zijn de geluidsoverlast en luchtkwaliteit. Daarnaast zijn de wettelijke milieutaken opgenomen.

Wethouder Milieu, Hester Maij: "Alle Amsterdammers hebben direct te maken met het milieu, zoals luchtkwaliteit, geluidsoverlast en klimaatsverandering. In sommige delen van Amsterdam is de luchtkwaliteit niet optimaal. Om dit aan te pakken dringen we er bij het ministerie op aan om de maximumsnelheid op de westelijke ring te beperken tot tachtig kilometer per uur. Zo hopen wij de luchtkwaliteit in Amsterdam-West te verbeteren."

Een van de acties uit het Milieuprogramma 2005 is om de geluidsoverlast en luchtkwaliteit in kaart te brengen om inzichtelijk te maken waar knelpunten precies liggen. Tegelijkertijd werkt Amsterdam aan maatregelen om de knelpunten aan te pakken. Hiertoe wordt een concept actieplan geluid en een actieplan luchtkwaliteit opgesteld.

Binnen het thema klimaat zal met de aanleg van een stadsverwarming in Parkstad het nuttig hergebruik van energie uit afval nog beter kunnen plaatsvinden. Met deze installatie kunnen maximaal 20.000 woningen worden verwarmd. Ook de gemeente zelf zal via bijvoorbeeld energiebesparing bij gemeentelijke gebouwen of het gebruik van CO²-arme stroom van de afvalverbrandingsinstallatie flink bijdragen aan de CO²-reductiedoelstelling.

Amsterdam koopt al duurzaam in op het terrein van CO²-arme elektriciteit en gecertificeerd tropisch hardhout. In 2004 heeft de gemeente een houtbank voor FSC-hout opgezet. In 2005 wordt het systematisch duurzaam inkopen gestimuleerd door inkopers op te leiden en bij inkoopprocedures milieucriteria mee te wegen.

De gemeente stelt met het Milieuprogramma 2005 heldere prioriteiten over de uitvoering van de wettelijke milieutaken. Per product zijn doelstellingen zo concreet mogelijk geformuleerd. Een van de doelstellingen is om in 2005 90% van de vergunningen op tijd te verlenen. Uit de doelstellingen volgen de benodigde middelen, activiteiten en projecten. Hiermee geeft de gemeente duidelijk weer welke prioriteiten zij stelt.

Op 11 mei behandelt de gemeenteraad het Milieuprogramma 2005.

Marieke Hoekstra 020 552 2345