Gemeente Zwolle

Commissie bestuur in het teken van de burger van Zwolle

De vergadering van de commissie Bestuur van 14 juni 2005 stond in het teken van de burger van Zwolle. Allereerst heeft de commissie ingestemd met de concept raadsopdracht Wijkanalyse Westenholte. Daarnaast heeft de commissie enthousiast gereageerd op de verordening op het Burgerinitiatief.

Wijkanalyse Westenholte
De commissie was enthousiast over het nieuwe instrument genoemd: wijkanalyses. Onder de noemer "De gemeenteraad in gesprek met ...." heeft de raad besloten in 2005 met de bewoners van een aantal wijken in gesprek te gaan. Enerzijds om te horen wat belangrijke thema´s in een wijk zijn, anderzijds vanuit de behoefte om te kunnen beoordelen of het ingezette beleid voldoende is of dat ander beleid nodig is voor de instandhouding of verbetering van het woon- en leefklimaat van een wijk . Het gesprek in Westenholte heeft op 23 maart plaatsgevonden Naar aanleiding van de wijkanalyse verzoekt de raad, in de vorm van een raadsopdracht, het college van B&W een analyse te maken van de wijk Westenholte als beleidskader voor de wijk, waarin tenminste aandacht wordt geschonken aan zowel vragen voor de langere als de korte termijn die betrekking hebben op de onderdelen "Wonen in de wijk", "Sociaal-cultureel klimaat in de wijk" en "Veiligheid en leefbaarheid in de wijk".
De opdracht is op 8 juni 2005 door de raadsleden nogmaals besproken met de bewoners van de wijk . De raadsopdracht zal formeel worden vastgesteld in de raad van 11 juli 2005. In september 2005 zal de commissie Bestuur spreken over de wijkanalyse Diezerpoort.

Burgerinitiatief
De Commissie Bestuur heeft op 14 juni ook gesproken over de invoering van de verordening op het Burgerinitiatief. De commissie heeft met instemming gereageerd met het invoeren van een pilot van twee jaar. Het burgerinitiatief is een instrument om de volksvertegenwoordigende functie van de raad te versterken; één van de beoogde effecten van de dualisering. Door de invoering van het burgerinitiatief is het vertalen van geluiden uit de samenleving niet langer het alleenrecht van raadsleden door middel van initiatiefvoorstellen. Burgers hebben op deze manier ook zelf het recht om publieke agendapunten tot onderdeel van de politieke agenda te maken. De commissie heeft ervoor gekozen om de leeftijdsgrens voor een initiatiefnemer op 14 jaar te zetten, zodat ook jongeren (zonder stemrecht) vanaf nu de mogelijkheid hebben om mee te denken over de verbetering van de stad. Na twee jaar zal er een evaluatie plaatsvinden om te kijken of het burgerinitiatief zal worden voortgezet. Na de zomer zal de raad een brochure uitgeven met nadere informatie over alle participatiemogelijkheden die er zijn binnen de gemeente Zwolle. In deze brochure zal ook nadere informatie worden verstrekt over de wijze van indienen van een burgerinitiatief.

Tussenrapportage Experiment Wijkbudgetten.
De commissie heeft gesproken over de tussenrapportage Experiment Wijkbudgetten. In afwachting van de definitieve rapportage in september a.s. is er vanuit de commissie een duidelijke intentie om met het experiment door te gaan, gelet op het succes van dit instrument tot nu toe.


---