Regioplan: Invulling Wet Maatschappelijke Ondersteuning

16.06.2005 / 13:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Regioplan beleidsonderzoek bv

Concrete invulling Wet Maatschappelijke Ondersteuning nog mager.

Onlangs werd de invoeringsdatum van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uitgesteld tot 1 juli 2006. Het is de vraag of dit voldoende ruimte biedt aan gemeenten om tot concrete invulling te komen. Gemeenten zijn nu vooral druk een visie te ontwikkelen. Willen gemeenten de nieuwe taken op het gebied van huishoudelijke zorg en begeleiding goed uitvoeren volgend jaar, dan moet er nog erg veel werk verzet worden. Dat blijkt uit de laatste peiling van de Regioplan WMO barometer.

Al geruime tijd is Den Haag bezig met de voorbereidingen op de invoering van de WMO. Deze Wet Maatschappelijke Ondersteuning bundelt oude gemeentelijke taken uit de Welzijnswet en Wvg met nieuwe taken op het gebied van huishoudelijke zorg en begeleiding. Gemeenten moeten alle niet verzekerde zorg gaan leveren aan hulpbehoevende burgers. Daarnaast worden ze verantwoordelijk voor een breed scala aan maatschappelijke diensten voor al hun inwoners. De wet zou per 1 januari 2006 worden ingevoerd. Onlangs is uitstel verkregen: de nieuwe invoerdatum wordt 1 juli 2006.

Regioplan Beleidsonderzoek peilt periodiek onder gemeenten hoe ver men met de invoering is. In het najaar van 2004 reageerden slechts 39 gemeenten. Voorjaar 2005 is het enthousiasme groter; 124 gemeenten geven aan bezig te zijn met de WMO. Het lijkt erop dat de WMO in de afgelopen maanden is gaan leven. Uit analyse van de gegevens blijkt echter dat er concreet niet heel veel is veranderd en er veel onduidelijkheden zijn gebleven.

Net zoals in september 2004 geven de gemeenten (98%) aan bezig te zijn met de voorbereidingen op de WMO. Deze bestaan hoofdzakelijk uit het ontwikkelen van een (bestuurlijke) visie. Slechts een enkele gemeente is bezig met een concretere invulling, zoals het zoeken naar regionale samenwerking. Vooral kleine en middelgrote gemeenten geven aan deze vorm van samenwerking te willen.

Tussen beide peilingen in heeft het Ministerie van VWS een toolkit ontworpen ter ondersteuning van de gemeenten. Inmiddels maakt ruim zeventig procent van de ondervraagde gemeenten gebruik van deze toolkit. Eénvijfde van die gemeenten geeft aan ook behoefte te hebben aan een ander soort ondersteuning, bijvoorbeeld op het terrein van regievoering. Onduidelijkheid is echter troef bij de gemeenten over de WMO. De vraag nu is of het uitstel tot 1 juli 2006 de gemeenten stimuleert om een slag te maken naar een concrete invulling van de prestatievelden of dat het hun respijt geeft om langer bezig te blijven met het ontwikkelen van een visie.

Meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Cora van Horssen of Carolien Koning, Regioplan Beleidsonderzoek BV te Amsterdam tel: 020-5315315 email: horssen@regioplan.nl of koning@regioplan.nl