Socialistische Partij

De politie verdient echt beter

16-06-2005 * De SP heeft alle begrip voor de protestacties van politiemedewerkers voor een fatsoenlijke CAO. Vanmiddag demonstreren ruim 1000 agenten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tweede-Kamerlid Harry van Bommel zal hen namen de SP een hart onder de riem steken en leden van de afdeling Den Haag deelt koffie uit.

Politie in actie

Al sinds zondag `belegeren' groepen van tientallen agenten om toerbeurt het ministerie van VVD-bewindspersoon Remkes. Zij zijn van plan deze actie-estafette desnoods weken vol te houden. Dag en nacht willen zij hun eisen voor een fatsoenlijke beloning voortzetten.

De politie verdient een goede CAO. Onterecht heeft politiepersoneel jarenlang moeten inleveren op arbeidsvoorwaarden. Door het huidige regeringsbeleid zal dat alleen maar toenemen. Minister Remkes heeft consequent geweigerd om verbetering te brengen in de situatie. Maar het is tijd voor boter bij de vis: een goed politieapparaat heeft goede arbeidsvoorwaarden nodig.

Jan de Wit in gesprek tijdens actie politie

SP-Kamerlid Jan de Wit is eerder deze week zijn sympathie komen betuigen met de actievoerende agenten. "De taak van de politie wordt steeds belangrijker. De politie vervult een onmisbare rol in de strijd tegen criminaliteit, overlast en onveiligheid. Dat stelt hoge eisen aan agenten en administratief personeel, vooral nu de prestatiedruk is gestegen door de eisen van de regering. Ik vind dat je als samenleving niet steeds meer kunt eisen van je agenten, om hen daarvoor vervolgens minder te belonen."

De verslechteringen komen uit de koker van het kabinet Balkenende. De historische bezuinigingen zorgen voor een kaalslag voor het sociale beleid. Op 2 oktober 2004 hebben honderdduizenden Nederlanders duidelijk gemaakt dat we dit niet pikken. Ambtenaren verdienen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Vanmiddag spreekt Tweede-Kamerlid Harry van Bommel het politiepersoneel toe. "Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft het helemaal gehad met dit kabinet. Dat blijkt ook uit de acties van de huisartsen en verplegend personeel tegen de afbraak van de zorg, de staking van gemeenteambtenaren en nu die van de politie. Wij roepen jullie op om vol te houden en ondersteunen de zeer redelijke eisen van de politiebonden. De politie verdient echt beter!"