Ministerie van Justitie

Alerteringssysteem terrorismebestrijding operationeel 16 juni 2005
Sinds vandaag is het alerteringssysteem terrorismebestrijding operationeel. Als er een dreiging voor een terroristische aanslag wordt geconstateerd, kunnen zowel overheidsdiensten als bedrijfssectoren snel maatregelen treffen. Het systeem werkt betrekkelijk eenvoudig: coderingen maken duidelijk welke mate van alertheid geboden is en welke maatregelen daarbij nodig zijn. Momenteel zijn vier sectoren aangesloten: Rotterdam Rijnmond, Schiphol, het spoor en de waterleiding bedrijven. Binnenkort zal ook de energiesector toetreden.

Het alerteringssysteem is een opschalingsmodel en kent een aantal niveaus: hoe groter de dreiging, hoe verder er wordt opgeschaald. De beveiligingsmaatregelen die op dit moment tot de dagelijkse praktijk behoren, gaan uit van een normale situatie, waarin geen sprake is van een bijzondere dreiging. Dat is het basisniveau. Daarnaast worden drie fases onderscheiden: lichte dreiging, matige dreiging en hoge dreiging. De keuze van maatregelen is gekoppeld aan actuele dreigingsinformatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Bij een eventuele dreiging worden de sector en het lokaal bevoegde gezag gelijktijdig geïnformeerd.

Voor de vier sectoren is het alerteringsniveau afgekondigd. Voor Rotterdam-Rijnmond, het spoor en de waterleiding bedrijven is dat het basisniveau. Voor Schiphol geldt het niveau: lichte dreiging. Vanwege de concrete aanwijzingen van afgelopen zomer over belangstelling van islamistische terroristen voor Schiphol, verkeerde de luchthaven reeds in een fase die vergelijkbaar is met dit niveau. Sinds de aanslagen van 11 september 2001, zijn de maatregelen op alle luchthavens intensiever geworden. Dit is gebeurd op basis van Europese regelgeving. Dat betekent dat de beveiligingsmaatregelen op Schiphol standaard strenger zijn dan de maatregelen behorend bij het basisniveau van het Alerteringssysteem. Er verandert op de luchthaven feitelijk niets.
Meer informatie: FAQ Alerteringssysteem terrorismebestrijding