TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

16 juni 2005

Minister Donner mag blijven

Minister Donner kan op steun rekenen bij de Nederlandse bevolking. Het feit dat een recent ontsnapte TBS-patiënt mogelijk een moord heeft gepleegd, hoeft wat 43 procent van de ondervraagden betreft geen gevolgen te hebben voor de minister. Deze groep vindt dat de minister van Justitie mag aanblijven.

37 procent van de ondervraagden is van mening dat de minister moet aftreden, twintig procent blijft het antwoord schuldig. Als we die laatste groep buiten beschouwing laten, is 54 procent van mening dat Donner mag aanblijven en vindt 46 procent dat de minister zijn conclusies moet trekken.

Minister Donner kan met name op krediet rekenen onder de jongeren. Bovendien zijn mannen aanmerkelijk coulanter dan vrouwen: van de mannen vindt 49 procent dat de minister mag aanblijven; onder de vrouwen bedraagt dit aandeel 38 procent.

---

1 | Moet minister Donner blijven of aftreden?

---

Mannen Vrouwen Totaal
% % %
Blijven 49 38 43
Aftreden 38 36 37
Weet niet 12 27 20

Op respons
Blijven 56 52 54
Aftreden 44 48 46

---

Gevraagd wie er verantwoordelijk is voor het feit dat de TBS-patiënt ontsnapt is en mogelijk een moord heeft gepleegd, wijst 30 procent van de ondervraagden de beschuldigende vinger naar de TBS-kliniek. Eén op de vijf Nederlanders (18%) houdt minister Donner verantwoordelijk, terwijl elf procent de overheid verantwoordelijk acht. Nog eens negen procent noemt het Ministerie van Justitie aansprakelijk voor hetgeen is voorgevallen. Acht procent vindt de patiënt zelf schuldig.

C4903 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op woensdag 15 juni 2005. In totaal werden 532 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).