Gemeente Breda

Turfschipper terug op Stadserf



Op donderdag 16 juni heeft wethouder A.J.G. Oomen een bronzen replica onthuld van het beeld van Adriaan van Bergen, de Turfschipper. De replica staat op het Stadserf in Breda, waar in maart 2004 het originele beeld werd vernield.

(foto: de gerestaureerde Turfschipper en de Replica samen in beeld)

De Turfschipper staat op een stenen sokkel, die op zijn beurt weer in een bloemenperk staat. De originele Turfschipper is gerestaureerd en is door de gemeente geschonken aan Breda's Museum. Tegelijk met de onthulling van de replica nam de heer J. Grosfeld, directeur van Breda's Museum, het originele beeld van wethouder Oomen in ontvangst.

De Turfschipper werd in de vorige eeuw gemaakt door mevrouw Gra Rueb (Breda 1885-Den Haag 1972) en was een geschenk van Machinefabriek Breda (voorheen Backer en Rueb) aan de stad Breda, ter gelegenheid van de opening van de aanbouw van het stadhuis. Op 30 november 1926 werd het beeld op een besloten bijeenkomst van 'gevers en nemers'' overgedragen. De uitvoering van het beeld destijds in kwetsbaar' rood terracotta sluit aan bij de bakstenen architectuur van architect J. Hanrath. Met de terugkeer van de Turfschipper op het Bredase Stadserf keert een belangrijk monument terug in het Bredase straatbeeld. Schipper Adriaan van Bergen uit Leur hielp op 4 maart 1590 Breda veroveren op de Spanjaarden met zijn turfschip, waarop 72 soldaten verborgen waren.Als voorbeeld van het oeuvre van Gra Rueb heeft de Turfschipper voor Breda ook een belangrijke kunsthistorische waarde. Haar kleine schipper', zoals zij het beeldje zelf noemde, behoort tot een reeks van typisch Hollandse personages. Ze maakte later in dezelfde trant het monument voor Hansje Brinker in Spaarndam en een beeld van Meester Pennewip in Den Haag.De Turfschipper is een aanwinst voor de collectie van Breda's Museum, dat de laatste jaren met succes werk van Gra Rueb verzamelt. Breda, 16 juni 2005