MINBZK: Werknemers publieke sector bereid om meer te werken

16.06.2005 / 14:19 / APS / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ministerie bzk

Werknemers in de publieke sector bereid om meer te werken

Werknemers in alle overheidssectoren en in de zorg zijn bereid om meer uren te werken. Dit blijkt uit het onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft verricht. Onderzocht is of en op welke voorwaarden werknemers in de publieke sector hun werkweek willen uitbreiden.

Onder deeltijders is de bereidheid groter om meer uren te werken dan onder voltijders. Wanneer de keuze voor de lengte van de werkweek volledig vrij wordt gelaten, blijkt dat circa één van de drie (voltijd) werknemers in de collectieve sector, bij gelijk uurloon, langer wil werken. Vooral jonge hoogopgeleiden zijn hiertoe bereid. In de sector veiligheid is deze bereidwilligheid nog eens extra groot. Voltijders die nu vijf dagen per week werken willen vaker hun werkweek uitbreiden dan werknemers die nu vier dagen per week werken. Volgens het SEO-onderzoek ligt er echter een grotere potentiële arbeidsreserve bij de deeltijders in de collectieve sector.

In het onderzoek is een aantal arbeidsstimulerende voorwaarden meegenomen. Voorzieningen zoals thuiswerken dragen positief bij aan de bereidheid langer te werken. Een verhoging van het bruto uurloon blijkt amper effect te hebben op het arbeidsaanbod, evenals verlaging van de belastingtarieven. De invoering van een vlaktaks heeft iets meer effect.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de knelpunten die zich naar verwachting over enkele jaren op de arbeidsmarkt voor de overheid zullen voordoen. De krapte op de arbeidsmarkt is het gevolg van de vergrijzing onder het overheidspersoneel en ontgroening op de arbeidsmarkt. Dit proces wordt nog eens versterkt als de economie weer aantrekt.

Een groot aantal overheidssectoren kent momenteel een standaardwerkweek van 36 uur.

Wanneer een 40-urige werkweek wordt ingevoerd levert het maximaal 600 duizend extra uren op, waardoor circa 15 duizend werknemers minder hoeven te worden gezocht en aangetrokken. In de brief 'Kiezen voor groei. Welvaart voor nu en later' die in 2004 is verschenen, heeft het kabinet zich hierover ook uitgesproken: de 40-urige werkweek moet weer het oriëntatiepunt worden voor cao's voor de overheidssectoren.

Het invoeren van de 40-urige werkweek kan een bescheiden bijdrage leveren aan het oplossen van de verwachte vervangingsvraag. Tegenover het eenmalige structurele effect van maximaal 15 duizend fte's staat een hogere, en bovendien stijgende, jaarlijkse vervangingsvraag. In 2013 is de totale verwachte vervangingsvraag 36.900 werknemers, in 2004 waren dat 27.500. Naast invoering van de 40-urige werkweek zullen daarom nog andere maatregelen nodig zijn om de vervangingsvraag volledig in te kunnen vullen. In de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2006, die met Prinsjesdag verschijnt, zal nader op dit onderwerp worden ingegaan.

Het volledige rapport is te downloaden op www.minbzk.nl of www.seo.nl.


---

Noot voor de redactie,