Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 24

woensdag 15 juni 2005

Informatiecentrum Inverdan tijdelijk naar Saentower Het huidige informatiecentrum Inverdan, gehuisvest in de parkeergarage aan het Rustenburg gaat naar een nieuwe locatie: de Saentower aan het Ankersmidplein. De verplaatsing is nodig omdat de parkeergarage gesloopt wordt voor de nieuwbouw van het Rustenburgcomplex. Het college koos voor de Saentower omdat het midden in het hart van Inverdan en in de loop van het winkelende publiek ligt. Eind 2004 stelde de raad al een budget beschikbaar om het infocentrum na de sloop van de parkeergarage naar een andere plek te verplaatsen. In november gaat het nieuwe Inverdan informatiecentrum open.

Tandartsenpraktijk mogelijk aan Wezelstraat Koog aan de Zaan Het college gaat akkoord met een functiewijziging aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan. Daar was voorheen een dansschool gevestigd, maar in de toekomst is het mogelijk om er een tandartspraktijk te beginnen. Bij de gemeente was een verzoek hiervoor van een tandarts uit Westerkoog binnengekomen. Omdat voor het betreffende gebied (A8erna) geen structuurscherts aanwezig is, ontbrak het de gemeente aan een planologisch toetsingskader. Het college vindt de komst van de tandartspraktijk zeer wenselijk. Het college neemt functiewijzigingen voor zorg en welzijn dan ook in behandeling.

Twee fusies in Openbaar Speciaal Basisonderwijs Opheffing Van Voorthuijsenschool en De Springplank Het college stelt de raad voor twee scholen voor Speciaal Basisonderwijs, De Springplank en de Van Voorthuijsenschool op te heffen, dit in verband met fusie met twee andere SBO scholen. De Floraschool in Wormerveer gaat samen met de Springplank uit Koog aan de Zaan, de nieuwe naam is De Boei. En de Speelman fuseert met de Van Voorthuijsenschool, beiden in Zaandam. Zij gaan samen verder onder de naam Het Dok. De fusies zijn nodig om de kwaliteit van het onderwijskundig te waarborgen. Bij vestiging op vier verschillende locaties is de schaal onvoldoende om het onderwijsproces effectief vorm te geven. De vier medezeggenschapsraden zijn akkoord gegaan met de voorgestelde fusies van de bestuurscommissie Opoz. Het college zal nu de raad de opheffing van de twee scholen ter vaststelling voorleggen.

Uitbreiding afdeling Grondzaken
De afdeling Grondzaken van de dienst Stad krijgt uitbreiding met zes medewerkers. De uitbreiding is nodig om de nieuwe positionering van Grondzaken handen en voeten te geven. De afdeling speelt een belangrijke rol in de aan en verkoop van gemeentelijk onroerend goed. Een van de doelstellingen die gehaald moet worden, is het vergroten van het verdienend vermogen van Grondzaken, waardoor de gemeente meer inkomsten genereert. Er komt versterking op het terrein van planeconomie, beleidsontwikkeling, administratie en bewaking. Het college ging akkoord met het voorstel om de formatie van Grondzaken uit te breiden.

Uitvoeringsgericht plan van aanpak voor Kogerveld In de wijk Kogerveld in Zaandam gebeurt veel. Nu en in de toekomst. Om goed in te kunnen spelen op de veelheid van initiatieven door externe partijen en gemeente is een sturend en samenhangend plan van aanpak nodig. Dit plan gaat dieper gaan dan de ruimtelijke structuurschets Dansen op het Veen en is meer een uitvoeringsgericht kader dat antwoord geeft op actuele vragen en knelpunten, zoals de toekomst van de Slachthuisbuurt, Sportpark Oostzijderveld en het gebied rondom het station Kogerveld. Het plan schetst ook een toekomstperspectief voor het Kogerveld aan de hand waarvan nieuwe initiatieven in de komende jaren gewogen en beoordeeld kunnen worden.
In het Kogerveld dreigt daarnaast de kwaliteit langzaam achteruit te gaan. De sociaal-economische positie van veel Kogervelders is zwak, de leefomgeving is aan het verpauperen en de integratie en saamhorigheid onderling staat onder druk. Ook lopen er slepende kwesties zoals revitalisering van het winkelcentrum Zilverschoonplein en de huisvesting van het buurtcentrum de Hooijschuur. Voor de huidige sociale problemen in Kogerveld biedt het realisatieplan een plan van aanpak om samen met de ketenpartners aan de slag te gaan. Het college gaat akkoord met het plan van aanpak. De directeur Wijken krijgt opdracht uitvoering te geven aan het plan en wethouder Egberts is de bestuurlijke verantwoordelijke. De raad wordt schriftelijk van dit plan op de hoogte gesteld.

Leerlingenuitwisseling bs. De Willibrord te Zaandam en bs. Yavuz Selim in Kaman.
In het kader van de stedenband met de gemeente Kaman onderhouden de basisscholen De Willibrord en Yavuz Selim al geruime tijd contacten. Na kennismakingsbezoeken door een aantal leerkrachten over en weer is in 2002 besloten tot een tweejarig uitwisselingsproject. In 2004 kwam een groep leerlingen uit Kaman naar De Willibrord in Zaandam. Van 27 mei tot en met 3 juni jl. bracht de Willibrord een tegenbezoek . De groep bestond uit 12 leerlingen uit de hoogste klassen en vier leerkrachten. Het college heeft besloten aan de Wilibrordschool een bedrag van 3.741,-- Euro toe te kennen, zijnde de reis-, visa- en verzekeringskosten.