Het Nederlandse Rode Kruis

16 juni 2005
Tsunamihulpverlening: bouw van huizen en scholen gestart

Wanhopige man

Vlak na de ramp was de wanhoop groot. Minstens 175.000 mensen kwamen om, twee miljoen mensen raakten dakloos. Foto: Reuters/Arkko Datta/ www.alertnet.org

Vlak na de tsunamiramp was de ravage enorm. Het aantal doden was al snel schrikbarend hoog. Veel mensen waren alles kwijt: hun huis, hun bezittingen, hun werk, hun dierbaren. Het leed raakte over de hele wereld een snaar. Ook in Nederland, waar de opbrengst van de fondsenwerving voor giro 555 alle records brak.

10 miljoen besteed aan noodhulp
Meer dan dertig miljoen euro: zoveel heeft het Nederlandse Rode Kruis te besteden in Azië door onder andere úw donatie aan giro 555. Het Rode Kruis besteedde meer dan tien miljoen euro aan noodhulp: aan voedsel, schoon water, medicijnen en andere hulpgoederen. Zestien vluchten en zestien scheepsladingen brachten hulpgoederen naar het gebied. Van ondergoed tot keukensets, van jerrycans tot sarongs. De Rode Kruis-organisatie heeft in deze fase 1,3 miljoen mensen geholpen.

Nederlandse en Srilankaanse Rode Kruis-medewerkers in gesprek

Het Nederlandse Rode Kruis werkt bij de hulpverlening altijd samen met de lokale Rode Kruis-vereniging

De resterende 20 miljoen euro wordt besteed aan wederopbouw. In Sri Lanka richt het Nederlandse Rode Kruis zich op herstel van de visserij en huizenbouw. Ook wordt het Srilankaanse Rode Kruis getraind om toekomstige rampen het hoofd te bieden.

Huizenbouw, gezondheidszorg, trainingen
In Indonesië richt het Nederlandse Rode Kruis zich op huizenbouw en op gezondheidzorg. Rode Kruis-medewerker Anna Kodde bevindt zich nu in het gebied. Van de week ben ik gaan kijken in het dorp Krueng Raya in de buurt van Banda Atjeh. Daar is de bouw van een school gestart, die klaar moet zijn voordat half juli het Indonesische schooljaar van start gaat. De bouw verloopt voorspoedig. Het is mooi om te zien met hoeveel energie er gewerkt wordt aan de wederopbouw. In het dorp zijn honderden mensen dakloos geraakt na de tsunami. Het Rode Kruis steunt er een project van Soroptimist, waarbinnen 200 huizen en een gemeenschapcentrum worden gebouwd.

Indonesische Rode Kruis-vrijwilligers

Lokale vrijwilligers worden opgeleid om na een ramp hulp te verlenen. Deze Indonesische vrouwen zijn onderdeel van een disaster response unit.

Binnen het programma van het Rode Kruis is het versterken van de Rode Kruis-vereniging in Indonesië een belangrijk onderdeel. Anna: "Het feit dat we samenwerken met de lokale Rode Kruis-verenigingen en onze kennis overdragen is één van de sterkste punten van het Rode Kruis. Het Rode Kruis wás er, het ís er en zal er altijd zijn, als dat nodig is.

Meer informatie:

* Download een uitgebreid overzicht van de hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis (pdf-bestand)