Groen!

Brussel, 16 juni 2005

Pasgeboren kinderen hebben al te veel dioxines, cadmium, lood en DDT in hun bloed.

Groen! wil concrete initiatieven van minister Peeters

Rudi Daems Eén op de vier pasgeboren kinderen in het Gentse heeft te veel cadmium in het bloed. Bij zwangere vrouwen in het Gentse zijn er dubbel zoveel die lijden aan astma dan in de rest van Vlaanderen. In Antwerpen worden in het bloed van pasgeboren kinderen verhoogde concentraties gevonden van dioxines en PCB's. In Olen worden bij 17 op de 100 kinderen verhoogde cadmiumwaarden in het bloed aangetroffen, in Menen zit er te veel lood, dioxine en PCB in het bloed van de pasgeborenen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek Milieu en Gezondheid in Vlaanderen, in 2002 gestart door toenmalig minister van Leefmilieu Vera Dua en toenmalig minister van Welzijn Mieke Vogels. De resultaten zijn vandaag bekend gemaakt. "Dit is erg. Maar nog erger zou zijn dat de huidige, bevoegde Vlaamse en federale ministers niets doen om met de resultaten van deze studie de situatie concreet aan te pakken," zegt Groen!-volksvertegenwoordiger Rudi Daems. Rudi Daems (Groen!) stelt dat deze studie de noodzaak van verdere beleidstappen meer dan aantoont. "Deze studie levert het bewijs dat de Groen!e ministers in de vorige paarsgroene regering wel degelijk goed werk hebben geleverd. Toenmalig leefminister Vera Dua heeft er alles aan gedaan om de uitstoot van dioxines te verminderen. Wel, die uitstoot is globaal in Vlaanderen heel sterk afgenomen. Het bewijst dat een krachtig groen beleid wel degelijk een garantie is voor de volksgezondheid." Eenzelfde krachtdadig groen beleid verwacht Rudi Daems nu ook van de bevoegde ministers. Concreet wil Groen!:
1. Dat er vervolgonderzoeken worden opgestart, zowel naar nieuwe stoffen als naar andere mogelijke gezondheidseffecten. "Het Steunpunt Milieu & Gezondheid moet haar studies verder kunnen zetten. Een verdubbeling van het onderzoeksbudget dringt zich op. Hoe komt het dat reeds lang verboden pesticiden als DDT en hexachloorbenzeen nog worden gevonden in het bloed van onze baby's? Dat moet onderzocht worden zodat er maatregelen kunnen worden getroffen," aldus Daems.

2. Groen! wil dat de federale milieuminister en diens Vlaamse collega geen seconde aarzelen met het omzetten van het komende Europese REACH-programma in zowel de Belgische als Vlaamse wetgeving. "Die omzetting is absolute noodzaak," stelt Rudi Daems. "Naast de oude en meer bekende chloorhoudende toepassingen zoals PCB's worden alle mensen bijna dagelijks geconfronteerd met chloorhoudende toepassingen op het werk en in de woning, bijvoorbeeld gebromeerde vlamvertragers."

3. Groen! wil dat Vlaams milieuminister Peeters eindelijk werk maakt van een Actieplan Fijn Stof nu nogmaals bewezen wordt dat mensen in stedelijke gebieden meer kans hebben op aandoeningen van de luchtwegen. "Fijn stof is de "drager" van onder meer dioxines en PCB's. Het dringt door tot in het diepst van onze longen. Vooral kinderen, ouderen en astmapatiënten worden er het slachtoffer van. Van Europa mag de norm voor fijn stof jaarlijks 35 dagen worden overschreden. Maar in vele Vlaamse gemeenten is die norm nu al bijna gehaald. En het jaar is nog niet eens halfweg!" Rudi Daems roept de Vlaamse gemeentebesturen op bij de Vlaamse milieuminister aan te dringen op concrete acties tegen fijn stof. "De minister moet bij overschrijdingen van de norm een Actieplan Fijn Stof opmaken. De eigen, Vlaamse milieuwetgeving verplicht hem daartoe. De resultaten van deze studie tonen het belang van dergelijk Actieplan meer dan ooit aan."

4. Tenslotte wil Groen! dat minister Peeters dringend de noodzaak onderzoekt of in bepaalde regio's geen extra inspanning moet worden geleverd om te komen tot een betere kwaliteit van de lucht én dat er niet minder maar juist meer geld wordt vrijgemaakt voor bodemsanering. Net die vervuilde gronden bevatten onder meer lood en cadmium.

"Deze studie van toenmalig ministers Vera Dua en Mieke Vogels brengt aan het licht welke invloed milieu heeft op de gezondheid van de pasgeborenen. Ook de invloed van het milieu op tieners en senioren is onderzocht. Die resultaten worden later bekend. Mij lijkt het niet nodig om te wachten op die resultaten om nu al te zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Wanneer we zien dat in grote agglomeraties, zoals Antwerpen en Gent, meer mensen dan elders kampen met astma dan moet een minister daar iets aan doen. Niet volgend jaar maar nu," concludeert Rudi Daems.