KNMG

Arts bepaalt het meest doelmatige geneesmiddel voor zijn patiënt

De KNMG en de KNMP maakten op dinsdag 14 juni met een brandbrief naar de Vaste Kamercommissie voor VWS ernstig bezwaar tegen de uitvoering van het Preferentieprotocol waarmee zorgverzekeraars artsen dwingen om vanaf 1 juli uitsluitend nog de goedkoopste cholesterolverlagers en maagzuurremmers aan hun patiënten voor te schrijven. De koepelorganisaties van artsen en apothekers reageren met de brief op het bericht in De Volkskrant (13 juni 2005), getiteld 'Zorgverzekeraars dwingen artsen'.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft aangekondigd dat een aantal grote zorgverzekeraars gebruik gaat maken van de mogelijkheid die het zogenaamde Verstrekkingenbesluit van de minister van VWS hen biedt, om de aanspraken van verzekerden op geneesmiddelen in te perken. De maatregel die per 1 juli ingaat betreft slechts een beperkt aantal middelen, maar de KNMG verwacht dat verzekeraars het aantal middelen waarvoor deze beperkingen gelden, sterk zullen gaan uitbreiden.

De KNMG vindt dat het niet aan de zorgverzekeraars is om te bepalen welke geneesmiddelen worden verstrekt en vergoed, en welke niet. Het uitgangspunt van de KNMG is en blijft dat de arts bepaalt welk geneesmiddel de patiënt nodig heeft, conform de daarvoor geldende medisch inhoudelijk richtlijnen. Toestemming vooraf van de verzekeraar om toch een ander medicijn dan het 'preferentiemiddel' voor te schrijven, wijst de KNMG categorisch af. Daarmee wordt immers het professionele proces van arts en apotheker belast met, en mogelijk negatief beïnvloed door extra en vaak nutteloze handelingen. Ook patiënten begrijpen hier uiteraard niets van.

Deze wijze van verzekeraarssturing van het geneesmiddelenpakket heeft voorts als belangrijk nadeel dat elke verzekeraar zijn eigen geneesmiddelenpakket kan samenstellen, hetgeen niet uit te leggen is aan artsen en patiënten. Bovendien worden artsen en apothekers, die altijd met veel verschillende verzekeraars te maken hebben, op onnodig veel extra administratieve lasten gejaagd.