Activiteitenkalender B&W Rotterdam

Gemeente Rotterdam

De commissie voor Sociale Zaken en Onderwijs heeft in haar vergadering van woensdag 15 juni het jaarverslag 2004 besproken. Leefbaar Rotterdam, fractie-dos Santos, fractie-Bourzik, PvdA, VVD, ChristenUnie-SGP en GroenLinks waren daarbij aanwezig.

In de commissievergadering over het Jaarverslag kwamen ook het accountantsrapport van KPMG, het Burgerjaarverslag, het Rekenkamerrapport "Resultaten Tellen" en het COR-advies over de beleidsvelden Sociale Zaken en Onderwijs aan de orde. De vergadering werd voorgezeten door de heer Van der Hilst ( Leefbaar Rotterdam). Wethouder Bolsius en wethouder Geluk waren ook aanwezig.

Fractie-dos Santos was blij met de samenvoeging van de Gemeentelijke KredietBank (GKB) en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) op het gebied van de Schuldhulpverlening, maar vond het jammer dat de doelstelling van 5000 cliënten niet is gehaald. Extra inzet, zonodig door uitbreiding van personeel, vindt de fractie te rechtvaardigen.

Leefbaar Rotterdam wilde geen klachten meer horen over Vervoer op Maat. De fractie verwacht van de wethouder een creatieve oplossing.

De ChristenUnie-SGP was benieuwd hoeveel personen het einde van het traject Schuldhulp- verlening halen. De fractie toonde zich verbaasd dat er sprake was van een onderbesteding in de zo noodzakelijke communicatie en voorlichting rond de Schuldhulpverlening.

De PvdA vroeg of het dienstverleningsconcept van de gemeente met de stadwinkels nog steeds een spanningsveld oplevert met de ketenaanpak rondom Werk en Inkomen.

De VVD was tevreden met de terugdringing van de uitkeringsfraude en complimenteerde de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiermee.

Bij de bespreking over de portefeuille Onderwijs vroegen de fracties van ChristenUnie-SGP en Leefbaar Rotterdam om een nadere uitleg over het lerarentekort.

Fractie-dos Santos vond het lastig om mensen vanaf een bepaalde leeftijd in het kader van inburgering te plagen met een taal, die nooit de eigen taal is geweest.

Leefbaar Rotterdam was benieuwd hoeveel extra tijd en kosten nodig zijn om de inburgeraar op Nederlandse Taal niveau 2 te brengen.

De VVD had in dit jaarverslag graag iets gelezen over de imagoverbetering van het openbaar onderwijs.

De PvdA was bezorgd dat de kwalitatieve doelstellingen om de taalachterstanden in te lopen niet zijn gehaald en dat de taalachterstand zelfs iets toeneemt. De fractie vond het daarom urgent dat de wethouder hier krachtig op in gaat zetten.

VVD, PvdA en Leefbaar Rotterdam vroegen aandacht voor het achterblijven van de doelstellingen voor Mensen Maken de Stad.

Fractie-Bourzik wees op de problemen van schoolverzuim en was van mening dat alles op alles moet worden gezet om de leerplichtige leerling daadwerkelijk op school te krijgen.

In de voorgaande commissievergadering heeft de commissie in zijn geheel al uitgesproken zich zorgen te maken over de onderbesteding bij de WVG en de aanhoudende klachten bij Vervoer op Maat.

Verder besloot de commissie al eerder, om onderdelen van het jaarverslag die te maken hebben met de wet Werk en Bijstand (WWB), tegelijk te bespreken met het jaarverslag over de WWB jaarverslag. Deze bespreking is gepland op 22 juni 2005.

De gemeenteraad vergadert op 23 juni, vanaf 14.00 uur over de Jaarstukken en de Jaarrekening 2004.

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Verantwoording 2005_2065333.Impressies_2069396.Commissie voor Socia_2069860]