Gemeente Drimmelen


Chemische onkruidbestrijding in hele gemeente Drimmelen

Een meerderheid van de raad heeft ervoor gekozen het onkruid op verhardingen (wegen, straten en pleinen) voortaan chemisch aan te pakken. Maar dan wel door een erkend bedrijf dat werkt met gecertificeerd materiaal en gediplomeerd personeel en de bestrijdingsmiddelen in de juiste dosering gebruikt. In plantsoenen wordt nergens gespoten. Nieuw plantsoen wordt "onkruidwerend" aangelegd en bij het onderhoud wordt geschoffeld.

Het besluit van de gemeenteraad is ingegeven door klachten over het rommelig en onverzorgd aanzicht dat onkruid geeft op wegen, straten en pleinen. Voorop moet worden gesteld dat met de huidige toegelaten chemische bestrijdingsmiddelen onkruid op verhardingen pas kan worden bestreden wanneer het al daadwerkelijk aanwezig is. Preventief spuiten is verboden. Met andere woorden: na het spuiten zal het nog een tijdje duren voordat het verdorde onkruid is verdwenen.

Dit jaar wordt minimaal twee keer gespoten. Naast deze grote onderhoudsbeurten worden die plaatsen waar dat nodig is extra behandeld. Bovendien wordt bij nieuwe ontwerpen en aanleg rekening gehouden met onderhoudsarme uitvoeringen.

Wethouder Broeders: "Wij hebben nu voor deze methodiek gekozen, maar naar de toekomst toe wil ik niets forceren. We gaan werken naar een gezamenlijk gedragen geleidelijk haalbare ombuiging in de methodiek van bestrijding van de groei van ongewenst kruiden op verhardingen. Dit met het doel het aanzicht van de gemeente een betere uitstraling te geven".