Ingezonden persbericht


Steun voor windmolens Achterhoek in brief aan gemeenteraden

Milieufederatie ziet mogelijkheden voor windmolens in de Achterhoek

Arnhem, 16 juni 2005

Vanuit het oogpunt van natuur en landschap ziet de Gelderse Milieufederatie (GMF) mogelijkheden voor windmolenparken in de Achterhoek. De GMF roept in een brief alle gemeenteraden van de Achterhoek op om de mogelijkheden voor windenergie in onderlinge afstemming zo te benutten dat aan de ene kant de gewenste bijdrage van de regio aan duurzame, schone energie gehaald zal worden (30 megawatt). En dat aan de andere kant natuur en landschap zoveel mogelijk ontzien worden. Dat kan door te kiezen voor twee tot drie parken op de voor natuur en landschap meest geschikte locaties. Hiermee kunnen zeker vijftienduizend Achterhoekse gezinnen van schone stroom voorzien worden.

Windenergie is in de Achterhoek regionaal onderzocht en afgestemd. Na bestudering van de notitie 'Duurzame energie regio Achterhoek' en na raadpleging van lokale en regionale natuur- en milieuorganisaties stuurde de Gelderse Milieufederatie (GMF) vorig jaar al een brief aan de regio Achterhoek met een aantal vragen en opmerkingen. Nu richt de GMF zich rechtstreeks tot de gemeenteraden.

Conclusie van de GMF is dat vanuit het oogpunt van natuur en landschap er voldoende ruimte is in de Achterhoek om twee tot drie windparken te realiseren. Dat zou dan voldoende zijn voor de door de provincie gewenste 30 MW als bijdrage van de regio aan de gezamenlijke doelstellingen voor windenergie. Door de beste locaties te kiezen kan ook voldoende rekening gehouden worden met de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van de regio. In drie van de vier in de studie geselecteerde deelgebieden (aangegeven met cirkels in de studie) ziet de GMF mogelijkheden (onder andere Netterden en Groenlo, in de vierde (Aalten) ligt dat moeilijker.

De GMF zou het bijzonder op prijs stellen als de raadsleden zich er voor in willen spannen dat bij de verdere invulling van de regionale plannen voor windenergie a) de meest geschikte locaties gekozen worden en b) deze locaties ook daadwerkelijk ontwikkeld worden.

Omdat er veel vragen leven over windenergie heeft de GMF een aantal overzicht van vragen en antwoorden bij de brief aan de gemeenteraden toegevoegd.

De brief is te downloaden op www.geldersemilieufedertie.nl bij onderstaand bericht:

Steun voor windmolens in de Achterhoek

De GMF ziet mogelijkheden voor twee tot drie windmolenparken in de Achterhoek. Hiermee kunnen zeker vijftienduizend gezinnen van schone stroom worden voorzien. lees hier verder

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatie
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 351 50 69
tel. 06 48 96 44 78