RIM/ORM-enquête

16.06.2005 / 14:33 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Raad voor interim management

Uurtarief het minst belangrijk bij de selectie van een interim-manager!

Tilburg, 16 juni 2005

Dit is één van de conclusies uit het onderzoek dat de Raad voor Interim-managers, de branchevereniging voor interim-bureaus (RIM) en de Orde van Register Managers (ORM), de beroepsvereniging voor zelfstandige interim-managers gezamenlijk onder opdrachtgevers en onder interim-managers hebben laten uitvoeren door marktonderzoekbureau INTERVIEW NSS . Meteen ook de meest opvallende conclusie, omdat interim-managers veelal te boek staan als de dure jongens. Uitzonderingen daargelaten, blijkt uit het onderzoek onder de interim-managers dat hun gemiddelde dagtarief ligt tussen de 800 en 1500 euro. Een redelijk tarief als je dit afzet tegen de totaalkosten van een manager in vaste dienst.

Opdrachtgevers vinden het bij de selectie van een interim-manager vooral belangrijk dat de interim-manager zijn vak verstaat, zijn kennis en kunde overdraagt binnen de inlenende organisatie en daarbij vooral ook kwaliteit levert. De eisen van opdrachtgevers komen overeen met de doelstellingen van RIM en ORM. Beide organisaties vinden dat opdrachtgevers recht hebben op kwalitatief goede interim-managers en maken zich hier ook hard voor. Zij zetten zich in voor professionalisering van het vak van de interim-manager en stellen daartoe onder andere kwaliteitseisen aan hun leden. Met hun inzet geven de organisaties ook een eigen identiteit aan het vak. Dat zij hierin slagen blijkt onder andere uit het gegeven dat opdrachtgevers tevreden zijn over de inzet van interim-managers, omdat deze problemen snel aanpakken en veranderingen realiseert. Interim-bureaus maken volgens opdrachtgevers hun goede naam en reputatie vooral waar door het hoge niveau van het matchingsproces. Meer en meer wordt duidelijk dat interim-managers niet allemaal dure jongens zijn, maar vooral ook managers met kennis van zaken, die gewoon hun vak uitoefenen, hier ook bewust voor hebben gekozen en ook hart hebben voor hun vak. Ruim tachtig procent van de interim-managers is dan ook langer dan drie jaar werkzaam in het vak.

Verder kwam uit het onderzoek onder de interim-managers naar voren dat de bezettingsgraad van vooral de jongere interim-manager - in vergelijking tot vorig jaar - toe neemt, evenals de duur en het aantal declareerbare dagen van de opdracht. Dit laatste geldt vooral bij opdrachten bij grotere organisaties. De economie zit duidelijk weer in de lift. Meer dan de helft van de opdrachten die interim-managers uitvoeren (inclusief advies- en coachingsopdrachten) is verricht in samenwerking met een interim-bureau. Ruim tachtig procent van de ondervraagde interim-managers geeft aan goede ervaringen te hebben met het werken via een interim-bureau. Driekwart van de via interim-bureaus uitgevoerde opdrachten wordt uitgevoerd bij grote organisaties (meer dan 200 medewerkers). Bij driekwart van de interim-opdrachten geeft de interim-manager leiding aan maximaal 50 medewerkers. Opdrachten die de interim-managers zelf verwerven worden veelal uitgevoerd bij het mkb.

Naast de jaarlijks terugkerende enquête onder interim-managers, waaraan dit jaar 1046 interim-managers hebben meegedaan, is dit jaar als pilot voor het eerst een gezamenlijke enquête onder opdrachtgevers uitgevoerd. Omdat het hier gaat om een pilot onder een kleine groep opdrachtgevers zijn RIM en ORM voorzichtig met het trekken van algemene conclusies. Bovengenoemde conclusies van de opdrachtgevers zijn echter zo eensluidend en opvallend, dat deze gegeven de beperkingen aanvaardbaar zijn.

RIM behartigt als brancheorganisatie de belangen van toonaangevende interim-managementbureaus. ORM is de beroepsorganisatie voor de individuele interim-manager. RIM en ORM-leden conformeren zich aan kwaliteitscriteria en gedragsregels met bijbehorend tuchtrecht voor beoefenaren van het vak. Zie voor meer informatie www.rim.nl en www.registermanager.nl.