Rechtbank Amsterdam


Berichtgeving inzake aanhouding Wilhelm S

Rechtbank Amsterdam

16 juni 2005

PERSBERICHT

Berichtgeving n.a.v. aanhouding verdachte Wilhelm S.

Bij strafvonnis van 27 juli 1990 van de rechtbank te Amsterdam is Wilhelm S. in verband met verkrachting en diefstal met geweld veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met aftrek. Tevens is bevolen dat hij ter beschikking (TBS) werd gesteld om van overheidswege te worden verpleegd. De TBS is sindsdien steeds verlengd, aanvankelijk met termijnen van twee jaar en in 2003 met een periode van één jaar.

Op 26 juli 2004 heeft de officier van justitie een vordering ingediend tot verlenging van de TBS met twee jaar. Op 14 september 2004 is die vordering ter terechtzitting behandeld. Daarbij is door de deskundige van de kliniek naar voren gebracht dat toegewerkt zou worden naar een resocialisatie van betrokkene, die langdurige begeleiding nodig bleek te hebben. De kliniek zou onderzoeken of de verloven, die hem toen al werden toegestaan, uitgebreid konden worden. Daarna zou de vraag aan de orde komen of betrokkene op de resocialisatieafdeling zou kunnen worden geplaatst. In verband daarmee zou ook een terugval -en preventieplan worden gemaakt.

Bij beschikking van 14 september 2004 is TBS verlengd met één jaar. De rechtbank zag daartoe aanleiding mede omdat de deskundige op de zitting van een jaar daarvoor (2003) had aangegeven dat er sprake was van een voorzichtige positieve tendens. Daarmee kreeg betrokkene ook de kans de rechtbank te laten zien hoe na één jaar zijn houding zou zijn ten opzichte van alcohol -en medicijngebruik en hoe hij zich in de praktijk zou handhaven.
De rechtbank is er van uit gegaan dat de kliniek op de volgende zitting (2005) zou komen met concrete informatie ten aanzien van die voorgenomen resocialisatie.
De rechtbank heeft zich in de beschikking niet uitgelaten over de mogelijkheid van proefverlof. De beslissing daarover ligt bij de behandelaars en de eindverantwoordelijkheid bij het Ministerie van Justitie.


---

-----

De beschikking van de rechtbank d.d. 14 september 2004 inzake de verlenging van de TBS van Wilhelm S. is gepubliceerd op rechtspraak.nl onder LJN AT 7585.


---

-----

Voor informatie:

Bureau voorlichting & communicatie rechtbank Amsterdam, tel: 020-541 2882

LJ Nummer

AT7585

Bron: Rechtbank Amsterdam
Datum actualiteit: 16 juni 2005 Naar boven