D66

D66 is niet tevreden over de plannen van CDA-minister Van der Hoeven om zogenaamde "zeer zwakke scholen" aan te pakken. Zeer zwakke scholen zijn basisscholen waar het onderwijs ronduit slecht is. Van der Hoeven wil een "verbetertraject" voor deze scholen inzetten, maar dat kan tot wel zeven jaar tijd in beslag nemen. D66 vindt dat onacceptabel lang. Kamerlid Ursie Lambrechts: `Zeven jaar is bijna de hele basisschooltijd van een kind. Dit moet echt beter en sneller kunnen'.

Lambrechts vindt dat Van der Hoeven te weinig ambitie toont de zwakke scholen aan te pakken. `Elk kind heeft het recht op onderwijs, waar ook ter wereld. In Nederland hebben wij desalniettemin tientallen basisscholen die door de onderwijsinspectie als zeer zwak worden betiteld. Daarom zitten duizenden kinderen die geen eerlijke kans krijgen. Dat zou voor de minister van onderwijs net zo onacceptabel moeten zijn als voor ons. Wij verwachten meer ambitie van de regering. Een "verbetertraject" dat tot zeven jaar in beslag kan nemen is belachelijk, dan neem je het probleem niet serieus'.

Lambrechts wil dat de minister een nieuw actieplan opstelt. `Er zou, zodra is vastgesteld dat een schoool zeer zwak is, een vliegend team van buiten moeten komen om orde op zaken te stellen. Bovendien willen wij dat de ouders van kinderen die op een school zitten die door de inspectie als zeer zwak wordt betiteld op de hoogte worden gesteld. Daarbij moet de school de ouders laten weten welke maatregelen genomen worden om de situatie snel te verbeteren'.

Lambrechts uitte haar kritiek vandaag in het debat over het jaarverslag van het ministerie van onderwijs. In dat jaarverslag staat dat zo'n 1,5 procent van alle basisscholen `zeer zwak' is. Dat blijkt volgens de Democraten echter een onvolledige telling. Het totale aantal zeer zwakke scholen ligt waarschijnlijk eerder rond de vier procent, zegt Lambrechts. `Het gaat hier om niets minder dan onze kinderen. Een kind dat geen goede basis meekrijgt, heeft weinig kansen in de samenleving. Wij leggen ons hier niet bij neer'.

15-6-2005 14:27