Vereniging Nederlandse Gemeenten

Karakter sociale werkvoorziening verandert

Door de moderniseringsplannen van het kabinet dreigt het karakter van de sociale werkvoorziening ingrijpend te veranderen. Dit blijkt uit het voorstel van staatssecretaris van Hoof, die op 15 juni hierover een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Tussen de VNG en de staatssecretaris zijn vorig jaar afspraken gemaakt over de doelstellingen van de modernisering. De plannen zoals die nu zijn gepresenteerd zijn naar onze mening verrassend en hebben ingrijpende financiële consequenties voor gemeenten.

De doelstellingen van de modernisering worden door ons gedeeld. Die doelstellingen bestaan eruit dat de werkvoorziening behouden moet blijven voor de doelgroep, dat er meer maatwerk moet komen en dat SW-werknemers in een zo regulier mogelijke omgeving aan de slag moeten kunnen. Uit de plannen blijkt echter dat de instroom in de werkvoorziening fors wordt beperkt en dat ook voor een deel van de doelgroep van voor 1998 wordt beoordeeld of zij nog wel in de werkvoorziening thuis horen. Daarmee lijkt de modernisering een opschoningsoperatie te worden. Wij vinden dat dit niet strookt met de gemeenschappelijk geformuleerde uitgangspunten zoals die in 2004 in overleg met de staatssecretaris zijn vastgesteld.

Het geven van een financiële bonus bij het realiseren van Begeleid Werken vinden wij een positieve stimulans. Gemeenten lopen echter grote financiële risicos bij het geleidelijk verminderen van de rijkssubsidie als een SW-werknemer zijn indicatie verliest. Niet alleen omdat door de ontslagbescherming het loon dan voor eigen rekening van gemeenten moet worden doorbetaald, maar ook omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de reïntegratie naar regulier werk, zonder dat daarvoor budget ter beschikking wordt gesteld. Gemeenten dreigen hierdoor op te draaien voor verdere tekorten in de sector.

Verder vinden wij dat in de voorstellen afstemming van de WSW-indicatie met indicaties van andere voorzieningen, zoals de WAO, niet wordt uitgewerkt. Dit werkt in de praktijk bureaucratie, afstemmingsproblemen en onduidelijkheid in de hand. Naar onze mening zijn ook meer strikte maatregelen nodig om werkgevers te bewegen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. De voorgestelde maatregelen zijn op dit punt teleurstellend.

De rol van gemeenten als regisseur van de WSW wordt door de plannen van staatssecretaris Van Hoof versterkt. Dit vinden wij een positieve ontwikkeling. Ook de vereenvoudiging van de uitvoering, een grotere beleidsvrijheid voor gemeenten en minder rijksbemoeienis bij de inzet van financiën vinden wij positief. De mogelijkheid om de infrastructuur van de sociale werkvoorziening breder in te zetten dan alleen de kernactiviteit wordt door ons ook positief gewaardeerd.

Het voorstel van staatssecretaris van Hoof