Bouwfonds

Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag van start

Jonge ontwerpers ontwerpen woonconcept voor eigen doelgroep

Op 16 juni 2005 gaat de vierde editie van de Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag van start. Deze prijsvraag met als titel âSMART START, wonen voor de jonge stedelingâ richt zich op jonge ontwerpteams (tot en met 35 jaar) van ruimtelijke ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, planologen, kunstenaars en industrieel ontwerpers. De teams dienen een marktgericht woonconcept voor jonge stedelingen te ontwikkelen.

Dat er vraag is naar woonconcepten voor jonge stedelingen blijkt uit een recent woningmarktonderzoek van Bouwfonds MAB onder jongeren tussen 25-35 jaar die in de stad wonen of willen wonen. Uit dit onderzoek blijkt dat deze doelgroep een aantal belangrijke obstakels op de woningmarkt ziet. Ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt de prijzen te hoog, circa dertig procent is van mening dat er te weinig geschikt aanbod is op de woningmarkt. Tevens blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde jongeren tijdelijke huisvesting (3-5 jaar) als optie ziet om in hun woningbehoefte te kunnen voorzien.

De Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag heeft als motto SMART START, wonen voor de jonge stedeling. Daarmee staat dit jaar het thema âstarters en wonenâ centraal. Woningnood onder jonge stedelingen in de leeftijdscategorie tussen 25 en 35 jaar is een actueel probleem. En juist deze doelgroep is belangrijk als generator van stedelijke, economische en culturele activiteit.

De opdracht aan deelnemende ontwerpteams luidt: bedenk een marktgericht woonconcept voor jonge stedelingen dat gewild, doelmatig, efficiënt en betaalbaar is. De prijsvraagopgave is zowel architectonisch als stedenbouwkundig van karakter en vraagt behalve op de architectonische vormgeving ook een visie op de locatie als onderdeel van de stad.
Â
Voor de organisatie van de prijsvraag is een samenwerking met de gemeente Den Haag aangegaan, waarbinnen de gemeente een prijsvraaglocatie ter beschikking stelt. Den Haag wil een dynamische stad zijn die ook de jonge stedeling aantrekt, bindt en blijft boeien. Daarmee is Den Haag een perfecte locatie voor SMART START.

Over de prijsvraag
De Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag bestaat uit twee rondes. De eerste ronde is een openbare ideeënprijsvraag. Uit de inzendingen worden drie teams genomineerd voor deelname aan de tweede ronde waarin wordt gevraagd hun concept uit te werken. De teams bestaan uit minimaal drie personen volgens de formule 'meester en gezellen'. Naast jonge ontwerpers (tot en met 35 jaar) moet ieder team ook één persoon bevatten met ruime ervaring in de beroepspraktijk.

Het winnende ontwerpteam van de Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag ontvangt een prijzengeld van ⬠15.000,--. Bovendien heeft Bouwfonds MAB Ontwikkeling de intentie het winnende ontwerp te realiseren op een locatie in Den Haag. De prijsuitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2006. Alle inzendingen worden verwerkt in een tentoonstelling in het stadhuis van Den Haag. Op de website www.smart-start.nu is het verloop van de prijsvraag te volgen.

Met deze tweejaarlijkse prijsvraag neemt Bouwfonds MAB Ontwikkeling de verantwoordelijkheid op zich om te investeren in jong talent. De prijsvraag is een belangrijk instrument om zowel jonge ontwerpers te bereiken als om de hedendaagse wereld van de ruimtelijke ordening een impuls te geven. De Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag is uitgeschreven door Bouwfonds MAB Ontwikkeling en wordt georganiseerd door het Nirov.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Overes Interactieve Planontwikkeling, telefoon. 0299 - 316111, e-mail: overes@interactieveplanontwikkeling.nl en Jasper de Boom, Bouwfonds MAB Ontwikkeling, telefoon: 033 - 2539785, e-mail: j.boom@bouwfonds.nl.