Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

NPCF positief over nieuwe ziektekostenverzekering

De NPCF is positief over de nieuwe zorgverzekeringswet. Met name de acceptatieplicht bij de verzekeraars en het verbod op premiedifferentiatie vormen een vooruitgang, zaldus het NPCF

De NPCF heeft de afgelopen jaren actief meegedacht over de hoofdlijnen van een nieuw zorgstelsel. De inzet hierbij is steeds geweest: behoud van de solidariteit, vergroting van de keuzevrijheid, betere informatie en kansen voor zorg op maat. Op al deze aspecten is de inzet van patiënten/consumentenorganisaties terug te vinden in de nieuwe wet.

De zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Dat is vooral prettig voor ouderen en chronisch zieken die in het huidige systeem vaak aangewezen zijn op de Standaard Pakket Polis. Deze polis biedt dezelfde zorg als het ziekenfonds, maar ouderen en chronisch zieken moeten hiervoor een veel hogere premie betalen en kunnen niet overstappen naar een andere verzekeraar. Een tweede positief punt is het verbod op premiedifferentiatie. In het nieuwe systeem mogen verzekeraars geen hogere premies aan ouderen of chronisch zieken vragen.
Op de derde plaats wordt het systeem van risicoverevening overgenomen van het huidige ziekenfondssysteem en verder verbeterd. Dit houdt in dat verzekeraars gecompenseerd worden voor de zogeheten slechte risico's met als gevolg dat chronisch zieken aantrekkelijke klanten worden voor verzekeraars.
Tot slot krijgt de patiënt meer informatie over de prestaties van de verzekeraars en de aanbieders zodat hij beter kan beoordelen bij wie hij terecht kan. De oprichting van de portal www.kiesbeter.nl met betrouwbare onafhankelijke informatie zien wij als een belangrijke stap.

De NPCF is tevreden met de garantie van de minister dat de keuzevrijheid voor een behandelaar behouden blijft. Mensen die hechten aan volledige keuzevrijheid voor een aanbieder kunnen in de basisverzekering een zogeheten 'restitutiepolis' kiezen. Deze polis is vergelijkbaar met de huidige particuliere verzekering waarbij de verzekerde de rekening van de zorgaanbieder vergoed krijgt van de verzekeraar. De NPCF steunt de motie Swenker die regelt dat de restitutiepolis voor iedereen betaalbaar is.
Maar ook bij de zogeheten 'natura-polis', waarbij de verzekeraar zorg vooraf contracteert, kan de patiënt kiezen uit meerdere aanbieders. In het kader van zijn zorgplicht moet de verzekeraar voldoende zorg inkopen. Naar verwachting zal een landelijk opererende zorgverzekeraar 80 - 90% van het zorgaanbod contracteren. Een verzekeraar contracteert dus meerdere fysiotherapeuten, artsen en ziekenhuizen. Bij deze polis is het ook mogelijk om naar een niet-gecontracteerde aanbieder te gaan. De kans bestaat dan wel dat een bepaald bedrag bijbetaald moet worden. In dat geval kan iemand ook kiezen om na een jaar te wisselen van verzekeraar.

Naast aandacht voor de positie van de individuele patiënt is nu ook aandacht gekomen voor het collectieve patiëntenbelang. De toezegging dat de medezeggenschap van patiënten bij het inkoopbeleid van de verzekeraars beter geregeld wordt, verstevigt deze positie. Maar de belangrijkste toezegging is dat de patiëntenbeweging versterkt wordt om zich te kunnen ontwikkelen tot een innovatieve beweging die tegenwicht kan geven aan verzekeraars en aanbieders in de nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden.
De NPCF gaat aan de slag om te komen tot een ontwerptekst voor een zorgconsumentenwet die de algehele positie van de patiënt/consument moet gaan versterken.

De NPCF ziet ook een aantal risico's. Zullen de verzekeraars hun rol als zorginkopers waar kunnen maken? Krijgen verzekerden daadwerkelijk invloed op het zorginkoopbeleid? En zal de zorgtoeslag voldoende zijn? De NPCF is alert op deze risico's en volgt ongewenste effecten onder andere via haar meldpunt 'Last van veranderingen in de zorg?' dat tot eind 2006 open blijft.
Het Meldpunt is voor knelpunten in de zorg te bereiken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur op 030 - 291 67 77 of via www.npcf.nl

16 juni 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400