VVD



Nieuws

16 jun 2005 - Snijder-Hazelhoff (VVD) blij met
importverbod op zeehondenproducten

Een nationaal importverbod op zeehondenproducten, waar Janneke Snijder-Hazelhoff zich namens de VVD hard voor heeft gemaakt, zal aan het eind van de zomer van kracht gaan. In een algemeen overleg van 15 juli jl. heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toegezegd het importverbod op zeehondenproducten te realiseren door de Flora- en Faunawet bij Algemene Maatregel van Bestuur aan te passen.

De strijd tegen de commerciële zeehondenjacht begon eind maart toen Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) en Joanneke Kruijsen (PVDA) naar Canada afreisden om getuige te zijn van de wrede moord op jonge zeehonden. Nog steeds worden er op de Canadese ijsvlaktes jaarlijks meer dan 300.000 jonge zeehonden -ongeveer een derde van wat er naar schatting jaarlijks ter wereld komt- door jagers gedood voordat ze drie maanden oud zijn. Voor de twee kamerleden stond vast dat er zo snel mogelijke een einde moest komen aan deze afschuwelijke slachting.

Snijder en Kruijsen zijn blij met de toezegging van de Minister omdat Canada in september opnieuw de quota voor de te doden zeehonden voor de komende vijf jaar zal bepalen. Het verbod is een duidelijk signaal naar Canada en moet andere landen inspireren ook beperkende maatregelen in te stellen. Op dit moment kan België de invoer van zeehondenproducten al weren doordat het een vergunningsstelsel heeft ingevoerd. In Engeland en Duitsland laait de discussie over deze wrede jacht ook weer op. In het overleg heeft Janneke Snijder de Minister ook met klem gevraagd binnen Europees verband de noodzaak voor een Europees verbod te benadrukken. Het is van groot belang om in Europees verband druk uit te oefenen op Canada om deze wrede commerciële jacht te stoppen.