Ingezonden persbericht



- persbericht -

Gmac breng hypotheekbedrijven onder in nieuwe holding

Den Haag, donderdag 16 juni 2005 - GMAC heeft een speciale holding opgericht die de nieuwe eigenaar is van haar twee woninghypotheekbedrijven. De nieuwe holding heet Residential Capital Corporation (ResCap).

De Residential Funding Corporation (GMAC RFC, het Amerikaanse en internationale business-to-business hypotheekbedrijf) en GMAC Mortgage Corporation (GMAC Residential, het Amerikaanse business-to-consumer hypotheekbedrijf) zijn nu eigendom van ResCap. Deze ontkoppeling geeft ResCap meer operationele en financiële flexibiliteit.

De drie voornaamste ratingbureaus - Standard & Poors, Moody's en Fitch - reageerden met de toekenning van 'investment grade'-ratings aan ResCap. Wat betreft Standard & Poors en Fitch zijn deze ratings hoger dan die aan GMAC zelf zijn toegewezen. Dit weerspiegelt het afzonderlijke business-model dat de woninghypotheekbedrijven hanteren.

ResCap heeft een onafhankelijke raad van bestuur ingesteld, waarin twee prominente bestuurders van buitenaf zitting hebben. Tevens wordt door een 'operating agreement' tussen ResCap en GMAC de splitsing nog eens benadrukt. Als onderdeel van de herstructurering heeft GMAC $2 miljard in aandelen aan ResCap bijgedragen, waarmee de kapitaalwaarde van de onderneming tot $6,4 miljard (E7,8 miljard) is gestegen.

Vorig jaar zette ResCap $147 miljard (E 180 miljard) aan hypothecaire leningen uit en realiseerde meer dan $1,5 miljard (E 1,8 miljard) aan winst vóór belastingen. ResCap is een van 's werelds grootste hypotheekverstrekkers. Zowel GM als GMAC hebben aangegeven niet van plan te zijn geheel of gedeeltelijk afstand te doen van hun activiteiten op het gebied van woninghypotheken. Bovendien heeft GMAC verklaard dat zij alles in het werk wil stellen om de 'investment grade'-ratings van ResCap in stand te houden.

Chris Nordeen, president-directeur van GMAC RFC International: "De oprichting van ResCap, de omvang en invloed van ResCap, de toekenning van 'investment grade'-ratings en de heldere steunbetuiging van GMAC vormen een ondubbelzinnig signaal dat consumenten en zakelijke partners in alle markten blijven profiteren van onze innovatieve prestaties."



Ingezonden persbericht