GroenLinks

GroenLinks heeft veel vragen over ontsnapte TBS-er

16 juni 2005

Een ontsnapte TBS'er wordt verdacht van moord. Volgens GroenLinks is er veel fout gegaan in de omgang met deze TBS-er. Als dat aan het systeem ligt, moet dat worden aangepast. Maar als er fouten zijn gemaakt, valt dat onder de politieke verantwoordelijkheid van de minsiter.

Inbreng van Femke Halsema (GroenLinks) bij het spoeddebat over het TBS-beleid, d.d. 16 juni 2005

Voorzitter,

In Noord-Holland heeft afgelopen dinsdag een moord plaatsgevonden op een bejaarde man. Dat is een afschuwelijke gebeurtenis, zoals elke moord afschuwelijk is. In dit geval is de verdachte een ontsnapte TBS'er. Het lijkt mij goed - zeker het verhaal van de heer Eerdmans net te hebben gehoord - nog eens te benadrukken, dat hoewel veel in zijn richting wijst de man een verdachte is.

Voor GroenLinks staat vandaag één vraag centraal: had deze moord voorkomen kunnen worden? Ofwel, is hier sprake van vermijdbaar en verwijtbaar falen? Dat is een politieke kwestie: zij raakt direct aan de positie van de minister, die politiek verantwoordelijk is voor de TBS: de toepassing van TBS, als de onbegeleide en begeleide verloven.

Dat er van alles is fout gegaan, is duidelijk. De minister zal ons vandaag duidelijk moeten maken of deze fouten inherent zijn aan het systeem van TBS. Zijn het systeemfouten? Dan zullen wij ons moeten beraden op aanpassing van het systeem, zij het onder de waarborg dat het humaan blijft en het perspectief op resocialisatie intact laat.

Of zijn er menselijke fouten gemaakt? Als dat het geval is dan is de positie van de minister in het geding.

De minister stelt in zijn verweer, tot nu toe zeer stellig dat er geen menselijke fouten zijn gemaakt?

De GroenLinks-fractie is daarvan nog niet overtuigd.

De beslissing de man met begeleid verlof te laten gaan: verlof dat zo'n 40 keer had plaatsgevonden voor de gruwelijke gebeurtenis van dinsdag.
De minister suggereert dat dit een beslissing van de rechter is. In de inmiddels publiek geworden beschikking is de rechter inderdaad duidelijk over zijn wens tot resocialisatie en geeft hij ook de opdracht aan de kliniek daarin vorderingen te maken. Dit laat echter onverlet dat de minister, ook als hij daartoe een ambtenaar mandateert, de beslissing tot verlof neemt. Uit de geheime stukken rijst het beeld van een hardnekkig en gewelddadig recidivist, die bovendien een geschiedenis van ontsnappingen heeft. Dit maakt de beslissing tot verlof twijfelachtig.

Het zint mijn fractie niet dat de minister die beslissing naar de rechter verschuift en zegt niet tegen de adviezen van de rechter in te kunnen gaan. Ik breng in herinnering dat bij tal van uitleveringszaken naar de VS, de minister het advies van de rechter om niet uit te leveren, in de wind slaat. Hij beroept zich daarbij uitdrukkelijk op zijn eigen verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid geldt nu evenzeer.

Erkent de minister dat hij verantwoordelijk is voor de beslissing tot begeleid verlof?

Beschouwt hij die beslissing als de juiste?

De machtiging tot verlof is eind oktober 2004 heroverwogen na de eerdere incidenten. Maar dit heeft niet tot een andere beslissing geleid. Deze heroverweging vond ruim na de rechterlijke beschikking plaats en kon - in een later stadium - ook aan de rechter voorgelegd worden. Waarop is de beslissing hem toch verlof te geven gebaseerd geweest, gezien zijn gewelddadige verleden en zijn vele vluchtpogingen?

Na zijn ontsnapping is men er van uitgegaan dat pas na een week gevaar zou ontstaan vanwege het wegvallen van zijn alcoholmedicijnen. Mijn fractie is niet duidelijk of de verdachte van te voren in één keer de portie voor een week toegediend had gekregen of zelf een zakje met medicijnen op zak droeg? Als dat laatste het geval is, is het dan niet hogelijk naïef te veronderstellen dat hij die medicijnen nog een week zou innemen. Temeer daar wordt erkend dat hernieuwd alcoholgebruik hem gewelddadig kan worden. Had, m.a.w. niet al vanaf dinsdag 7 juni ernstig rekening met gewelddadigheid moeten worden gehouden? Op welk moment is de minister zelf geïnformeerd over de ontsnapping? Hoe heeft hij daarna gehandeld?
Er is op zondag een tap ingesteld. Deze is eerder, op vrijdag afgewezen? Door wie? En op welke gronden is die tap afgewezen? waarom is pas op zondag opnieuw een verzoek ingediend? waarom is niet al het eerste verzoek op dinsdag de 7e ingediend? Zeker nu uit antwoord op de vragen blijkt dat in afwachting van de nieuwe wet de bevoegdheden al zijn uitgebreid. Wat mij ook hogelijk verbaast is dat het mobiele nummer van de echtgenote pas op zondag bekend is geworden. Zij werkte toch mee? Zij onderhield toch contact met de kliniek en met de maatschappelijk werker?
Op zondag vindt er ook een forse verschuiving plaats in het opsporingsonderzoek: van low profile tot het publiek actief informeren. Waardoor wordt die beslissing gemotiveerd en waarom is die beslissing na ruim vijf dagen genomen?

Voorzitter, ik verzoek de minister dringend op deze vragen in te gaan.

Blijft over dat met dit nieuwe incident dat de zoveelste in een reeks is, duidelijk is dat het TBS-systeem onder de loep moet worden genomen.

De PvdA heeft het voorstel gedaan tot een parlementair onderzoek naar het functioneren van het TBS-systeem. Wij denken dat het inderdaad goed zou zijn als het parlement de TBS aan een kritisch onderzoek onderwerpt en aanbevelingen doet. Het moge ook duidelijk zijn dat dit geen jaren in beslag kan nemen.

Praktische aanpassingen kunnen hier niet op wachten. Mijn fractie, zoals Marijke Vos ook eerder heeft beklemtoond, vindt ook dat de enkelband - de zogenaamde GPS-band - zo spoedig mogelijk wordt ingevoerd

«