GroenLinks

Op initiatief GroenLinks geeft EP het goede voorbeeld

16 juni 2005

Voor heel Europa strenge milieumaatregelen opstellen en dan zelf de boel vervuilen? Dat kan natuurlijk niet en daarom gaat het Europees Parlement op initiatief van GroenLinks ook zelf zuiniger omspringen met het milieu.

"Belachelijk natuurlijk dat dit nog amper gebeurde. Daarom heb ik als rapporteur van de begroting 2002 voor het eerst voorgesteld dat het parlement ook zelf maatregelen neemt. Die begroting werd aangenomen en daarmee verplichte het parlement zichzelf de mogelijkheden te onderzoeken. Uiteindelijk heeft de milieucommissie deze week besproken welke maatregelen worden genomen", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Het papier in het parlement wordt al jaren gerecycled. De nieuwe maatregelen richten zich vooral op energiebesparing. Zo worden lampen verwijderd op plaatsen waar daglicht door het inbouwen van extra ramen voor voldoende verlichting kan zorgen. En voor de uitbreiding van de vestiging van het Europees Parlement in Luxemburg, waar veel ambtenaren werkzaam zijn, zal een uiterst milieuvriendelijk energiesysteem worden ontwikkeld. Bedoeling is dat dit systeem zelfvoorzienend wordt, onder meer door gebruik te maken van zonnepanelen.

Bovendien komt er een proef met papierloos vergaderen. Hierbij worden de centimeters dikke dossiers zoveel mogelijk vervangen door beeldschermen. En op voorstel van Buitenweg komen er voor parlementariërs en medewerkers binnenkort enkele tientallen fietsen beschikbaar. Parlementariërs die het kippeneindje naar de Europese Commissie nu soms per auto afleggen, kunnen voortaan dus ook voor de fiets kiezen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere bestemmingen in Brussel.

«