FNV

Motivatie verhuizing Rath `twijfelachtig'

FNV Bondgenoten heeft sterke twijfels bij de noodzaak van de verhuizing van het Almelose Dr. Rath Health Programs naar Zuid-Limburg. Ook de ondernemingsraad twijfelt of ze met de plannen akkoord moet gaan.
"Het is lastig om een duidelijk standpunt in te nemen, maar wij hebben sterke twijfels", zegt vakbondsbestuurder Rob Philippo. "Rath zegt te willen verhuizen om de geografische positie in Europa te verbeteren. En dat zal misschien zo zijn, maar in theorie zou het bedrijf zijn werkzaamheden ook op de Noordpool kunnen uitoefenen. De communicatiemogelijkheden zijn daar tegenwoordig toch uitgebreid genoeg voor."

De vitaminepillenfabrikant maakte deze week bekend de vestigingen in Almelo te willen verplaatsen naar het zuiden van het land. Over de precieze vestigingsplaats doet het bedrijf nog geen uitspraak. De verhuizing zou gevolgen hebben voor een groot deel van het 150 man tellende personeel.

De medewerkers van Rath moesten de geplande verhuizing via de pers vernemen. In de bijeenkomst die FNV Bondgenoten hier woensdag over belegde, heeft Philippo een wilde staking weten te voorkomen. "Rath verdomt het om openheid naar de werknemers te creëren en kondigde een embargo af. Dat heb ik woensdag verbroken om het personeel te woord te kunnen staan. De mensen willen antwoorden. Al heb ik ze er nog niet veel kunnen geven."

De ondernemingsraad van Rath heeft onafhankelijke deskundigen in de arm genomen, die volgens Philippo tevens sterke twijfels hebben bij de motivatie van Rath. "Het zou me niets verbazen als Rath bezig is met een verkapte reorganisatie." De vakbondsbestuurder is dinsdag uitgenodigd met de directie te komen praten over een sociaal plan. "Al wil ik over een sociaal plan nog niet praten", zegt Philippo, "Dat zou voor Rath een vrijbrief zijn. Laten we eerst maar eens kijken of de verhuizing überhaupt wel doorgaat."