Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Indicatiestelling LVG-zorg per 2007 naar bureau Jeugdzorg

Nieuwsbericht, 16-6-2005

Vanaf 1 januari 2007 verzorgt bureau Jeugdzorg de indicatie van licht verstandelijk gehandicapten jongeren (LVG-jongeren). Dat is een jaar later dan gepland.

Dat schrijft staatssecretaris Ross aan de Tweede Kamer. Met het uitstel wil ze de bureaus Jeugdzorg ontlasten omdat die druk bezig zijn met de invoering van de Wet op de Jeugdzorg (ingegaan op 1 januari 2005) en andere verbeteringstrajecten.

Licht verstandelijk gehandicapten krijgen hun zorg momenteel uit de AWBZ. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) wijst de benodigde zorg toe. Tot bureau Jeugdzorg de indicatiestelling overneemt, blijft het CIZ verantwoordelijk voor de indicatie van LVG-jongeren. Staatssecretaris Ross wil ook vóór 2007 de toegang tot de jeugdzorg klantvriendelijker inrichten. Bijvoorbeeld door bureau Jeugdzorg via een omweg bij de indicatiestelling betrekken. Bureau Jeugdzorg zou de indicatiebesluiten kunnen voorbereiden, zodat het CIZ alleen nog de handtekening hoeft te zetten om de indicatie voor een bepaalde LVG-zorg te bevestigen.
Bureau Jeugdzorg heeft de expertise in huis om te beoordelen welke zorg een LVG-jongere nodig heeft.

Indicatiecriteria
De jeugdzorg is momenteel verdeeld in twee groepen. Kinderen met een IQ dat onder de 75 ligt zijn licht verstandelijk gehandicapt en krijgen hun zorg uit de AWBZ. Kinderen met een IQ van hoger dan 75 zijn volgens de definitie niet verstandelijk gehandicapt. Als zij in de problemen komen worden ze geholpen door bureau Jeugdzorg. In de praktijk blijkt de grens tussen LVG en niet-LVG niet zwart-wit. Volgens experts zijn ook sommige jongeren met een IQ van 80 en gedragsproblemen licht verstandelijk gehandicapt. Staatssecretaris Ross heeft de sector uitgenodigd om los van het IQ criteria op te stellen om uit te maken wanneer iemand licht verstandelijk gehandicapt is.

Stroomlijning financiën
Halverwege 2006 komt Ross met een voorstel om de financiering in de jeugdzorg te stroomlijnen. In de brief naar de Tweede Kamer noemt ze de mogelijkheid dat het LVG-zorgaanbod dat nu door de AWBZ wordt gefinancierd overgaat naar de provinciaal gefinancierde jeugdzorg. De staatssecretaris benadrukte nog eens dat de jeugdige díe zorg moet ontvangen die hij nodig heeft. Ongeacht het potje waar het geld uit komt.