Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross maakt toetsingscriteria pilots HV bekend

Nieuwsbericht, 16-6-2005

Ross betrekt AWBZ-cliënten in de pilots Huishoudelijke Verzorging.

Dat schrijft staatssecretaris Ross in een uitgewerkt voorstel voor de pilots Huishoudelijke Verzorging (HV). Ook in dit plan wordt er niet geëxperimenteerd met de verzekerde rechten uit de AWBZ. Ross voorspelt administratieve chaos in een situatie waarin de AWBZ als een vangnet blijft bestaan in de pilotgemeenten.
Ross komt met dit uitgewerkte voorstel omdat Kamerleden er aan twijfelden of een nabootsing van de werkelijkheid wel kan bewijzen dat gemeenten de huishoudelijke verzorging goed voor hun burgers kunnen organiseren.

Om de werkelijkheid toch zo dicht mogelijk te naderen betrekt de staatssecretaris bestaande AWBZ-cliënten bij de pilots HV. De opzet is als volgt: Cliëntenorganisaties dragen complexe situaties aan van verschillende cliënten die huishoudelijke verzorging nodig hebben. De pilotgemeenten maken afspraken met betrokken leveranciers van huishoudelijke verzorging. Die afspraken laat de gemeente vervolgens toetsen door ervaringsdeskundige AWBZ-cliënten, waaronder de cliënten die zijn aangedragen door cliëntenorganisaties. Zij beoordelen hoe de afspraken tussen gemeenten en leveranciers uit zou pakken in hun eigen situatie. Ook lokale cliënten- en brancheorganisaties buigen zich over de afspraken.

Op basis van de resultaten van de ontwikkelpilots Huishoudelijke Verzorging beslist de Tweede Kamer of gemeenten verantwoordelijk worden voor de gehele huishoudelijke verzorging. De resultaten zijn half september beschikbaar.

Toetsingscriteria
In de bijlage bij de Kamerbrief werkt Ross de toetsingscriteria voor een zorgvuldige invulling van de pilots HV verder uit. Een onafhankelijk bureau gaat de uitkomsten van de pilots met deze criteria onderzoeken.