Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG teleurgesteld over uitkomsten algemeen overleg verdeelmodellen wwb

De vaste kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid lijkt niet bereid om de herverdeeleffecten van de nieuwe verdeelsystematiek voor de bijstandsuitkeringen vooraf te beperken tot 5 %. In een algemeen overleg over de verdeelmodellen Wet Werk en Bijstand leek hier vooralsnog geen kamermeerderheid voor te zijn. De VNG had om deze beperking gevraagd omdat de verschillen tussen gemeenten erg groot dreigen te worden. Alle fracties spraken uit de huidige verschillen te groot te vinden maar verbonden daar nog geen concrete afspraak aan. Volgende week wordt het debat voortgezet.

Uit de kamerinbreng bleek verder dat men nu afspraken wil maken voor een doorgroei in het model. Dit betekent dat voor de komende jaren de beperking van herverdeeleffecten afgebouwd gaat worden. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de werking van de prikkel, die op dit moment tot honderden miljoenen besparing op de bijstandsbudgetten leidt. De VNG ziet dan ook op dit moment geen reden om de prikkelwerking te versterken, te meer omdat dit nadeelgemeenten steeds slechter in staat zal stellen achterstanden in te lopen.

Ook op het werkdeel is niet naar de VNG geluisterd. Geen enkele fractie voegde zich achter de vraag van de VNG rekening te houden bij de verdeling met alle gebruikers van het werkdeel, naast bijstandsgerechtigden ook mensen in gesubsidieerde arbeid en mensen met een NUG /Anw uitkering. Wel werd vanuit de Kamer gevraagd om meer aandacht voor specifieke problemen van de gemeentelijke doelgroep zoals afstand tot de arbeidsmarkt, verslaving of dak- / thuisloosheid.

Er zijn geen definitieve beslissingen over de verdeelmodellen Wet Werk en Bijstand genomen. Dit is vooral teleurstellend voor de ongeveer zestig vertegenwoordigers van gemeenten uit het hele land die het algemeen overleg vanaf de publieke tribune volgden.