Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (16/06/05)

OOSTERHOUT NB, 16 juni 2005

Overvaller vlucht zonder buit

OOSTERHOUT: De politie is op zoek naar een nog onbekende man die op woensdag 15 juni omstreeks 17.00 uur een overval probeerde te plegen op een bakkerij. De man kwam rond 17.00 uur een bakkerij in de Tempelierstraat binnen en bedreigde de bakker met een vuurwapen. Er waren op dat moment geen andere personen in de winkel aanwezig. De dader eiste geld, maar de bakker zag kans zijn belager weg te jagen. De man vluchtte te voet richting de Sint Maartenstraat en verdween uiteindelijk via een brandgang in de richting van de Sint Amandusstraat. Deze brandgang loopt evenwijdig aan de Tempelierstraat.

In de Sint Maartenstraat verloor de verdachte zijn wapen en een rugzak. Achteraf bleek het om een imitatiewapen te gaan. De politie startte direct een uitgebreid onderzoek, waarbij een politiehond werd ingezet om de dader op te sporen. Ook verrichtte de politie een sporenonderzoek en werd er een buurtonderzoek ingesteld. De politie heeft al met verschillende betrokken gesproken, maar is op zoek naar eventuele getuigen die nog meer informatie kunnen geven. Het ging om een blanke jonge man, geheel gekleed was in donkere/zwarte kleding.

Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. Maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten, of wapens die onderdeel uitmaken van een spelcomputer. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden, juist om verwarring te voorkomen.

Auto weg na proefrit

SPRANG-CAPELLE: Een inwoner van Sprang-Capelle raakte woensdag 15 juni zijn auto kwijt. De man had zijn auto koop gezet en had die avond een afspraak met een potentiële koper. Deze jongeman wilde eerst een proefritje maken, maar keerde niet meer terug. Hij liet wel zijn fiets achter. De auto is tot op heden nog niet teruggebracht op het adres van de rechtmatige eigenaar aan de Zuidhollandsedijk.

Automobilisten op de vuist na aanrijding

OOSTERHOUT: Woensdag 15 juni omstreeks 22.30 uur kreeg de politie de melding dat op de oprit Oosterhout / Dongen naar de A27 in de richting van Gorinchem twee automobilisten met elkaar op de vuist gingen. Ter plaatse bleek dat een 24-jarige man uit Ammerzoden tijdens het invoegen achterop de auto van een 28-jarige man uit Gent (Belgie) was gebotst. Er ontstond ruzie tussen de twee, waarbij de man uit Ammerzoden de man uit Gent zou hebben uitgescholden en geschopt. Twee inzittenden van een andere auto stapten daarop uit en sloegen de man uit Ammerzoden. Toen de politie ter plaatse kwam, waren deze twee er alweer vandoor.
De man uit Ammerzoden bleek onder invloed van alcohol te zijn. Uit de ademanalyse bleek dat het ademgehalte van de man 620 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.
De man uit Ammerzoden heeft op zijn beurt weer aangifte gedaan tegen de onbekende mannen die hem hebben geslagen.
De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bekeuring voor illegaal stoken van afval

EETHEN: Tijdens hun surveillance zagen agenten donderdagochtend 16 juni rook komen vanaf een erf aan De Hoek. De agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van diverse klachten uit de buurt. Het bleek dat een man afval aan het opstoken was. Tussen het afval lag zelfs PVC. Volgens de milieuwetgeving is het strafbaar dergelijk afval te verbranden. De 61-jarige eigenaar had dan ook geen vergunning voor het verstoken van afval. Hij kreeg dan ook een boete van EUR 225,- opgelegd.

Opnieuw bekeuringen voor sluipverkeer

TERHEIJDEN / WAGENBERG: De politie hield woensdag 15 juni opnieuw controles op de Lageweg in Terheijden en op de Hofstad in Wagenberg. Dit om het sluipverkeer tegen te gaan. In totaal schreef de politie vijftien bekeuringen à EUR 45,- uit. Omwonenden klaagden de afgelopen tijd over de grote hoeveelheid sluipverkeer op beide wegen. De wegen zijn gesloten voor motorvoertuigen met meer dan twee wielen, uitgezonderd bestemmingsverkeer en landbouwvoertuigen. Ze worden de laatste tijd echter veelvuldig gebruikt door verkeer dat hinder ondervindt van wegwerkzaamheden aan de Oude Bredasebaan.

Veertien brommers niet in orde

TERHEIJDEN: Woensdagmiddag 15 juni vond er een bromfietscontrole plaats op de Bredaseweg. De actie was onderdeel van het project Brom Effe Normaal. Veertien van de 32 gecontroleerde bromfietsen bleken niet in orde te zijn. De berijders van deze 14 tweewielers kregen allemaal een proces-verbaal, omdat hun brommer opgevoerd was. Enkelen van hen probeerden aan de technische inspectie te ontkomen, maar konden achterhaald worden door een motoragent.
Brom-effe-normaal is een samenwerkingsproject van de gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen, het Openbaar Ministerie en het politieteam Geertruidenberg-Drimmelen.
De politie organiseerde informatieavonden op de middelbare scholen, waarbij de bromfietsjeugd voorlichting kreeg op het gebied van rijgedrag, verkeersveiligheid en
rijtechnische aspecten. Daarna volgden preventieve vrijwillige controles, waarbij de politie geen bekeuringen, maar waarschuwingen uitdeelde. Inmiddels zijn de repressieve controles gestart, waarbij de politie wel verbaliserend optreedt.

Politie houdt verkeerscontroles

WAALWIJK: Politieagenten hielden donderdagochtend 16 juni een snelheidscontrole op de Ambrosiusweg. De controle vond plaats tussen 09.25 uur en 10.15 uur. Ze controleerden 20 passanten, van wie er 5 te hard reden. Van het aantal gecontroleerde bestuurders was dus 25 procent in overtreding. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 76 km/uur, terwijl ter plaatse een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt.

WIJK EN AALBURG: De politie hield woensdag 15 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur een verkeerscontrole in de gemeente Wijk en Aalburg. Daarbij werden zes bekeuringen uitgeschreven: drie voor het niet dragen van de autogordel: één voor rijden met een verlopen APK, één voor rijden in een onverzekerd voertuig en één voor niet handsfree bellen.

DONGEN / RIJEN: De politie hield woensdag 15 juni verkeerscontroles in de Steenstraat in Dongen en in de Hoofdstraat in Rijen. Daarbij werden in totaal 50 voertuigen gecontroleerd. De politie schreef 11 bekeuringen uit: vijf voor het niet dragen van de autogordel, twee voor rijden met een verlopen APK, één voor het voeren van onjuiste verlichting op een aanhangwagen en drie voor het niet dragen van de helm.

Auteur: Leonie van Ooijen