Landstede


Studeren is voor mij een leuke afleiding naast het sporten

Een flitsende sportcarrière is natuurlijk geweldig. Maar, hoe combineer je dat met je middelbare school opleiding? Eens komt er een einde aan de sportcarrière en dan is het verstandig om, voor wat betreft je carrière op de arbeidsmarkt, ook goed beslagen ten ijs te komen.

Volwassenen die hun mavo-tl-, havo- of vwo-diploma willen halen, kunnen het examenjaar volgen bij Landstede. Ook baanwielrenner Theo Bos haalt via het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs (vavo) bij Landstede zijn vwo-diploma.

Net terug, na twee maanden in Japan te zijn geweest, neemt hij weer plaats in de schoolbanken. Het is voor fulltime sporters moeilijk om er een opleiding naast te doen. De havo heb ik op een reguliere school gedaan.

Na het behalen van mijn havo-diploma wist ik nog niet zo goed welke hbo-opleiding ik wilde gaan doen. Maar het is natuurlijk fantastisch dat ik op deze manier het vwo kan doen. Momenteel volg ik het vak Engels. Nederlands & Letterkunde, aardrijkskunde en geschiedenis heb ik al gehaald., vertelt Theo Bos.

Afleiding
Naast de verplichte vakken, moeten de leerlingen ook een profiel kiezen. Theo heeft gekozen voor het profiel economie & maatschappij. De studieplanning stelt hij samen met de docenten van Landstede op. Zo kan hij studeren als hij op reis is en de toetsen maken wanneer hij weer in Hierden is.

Studeren is voor mij een leuke afleiding tijdens het sporten. Ik ben net terug uit Japan en heb deze week zes toetsen gemaakt. Als ik op reis ga neem ik mijn studieboeken mee. Ik ben natuurlijk niet 24 uur per dag met fietsen bezig en er is altijd wel een uurtje te vinden om even de studieboeken in te kijken. Als je de lesstof goed bijhoudt, dan vallen de toetsen eigenlijk wel mee, meent Theo Bos.

Sprokkelen
Cursisten studeren per vak en kunnen zo hun diploma bij elkaar sprokkelen. De vakken worden één keer per week gegeven. Behalve voor topsporters is deze manier van studeren ook geschikt voor volwassenen die weer willen studeren naast hun baan of mensen die door ziekte een tijdje uit het onderwijs zijn geweest.

Ook leerlingen die in het regulier onderwijs twee keer zijn gezakt en in één of meerdere vakken examen moeten doen om zo alsnog hun diploma te halen, kunnen bij Landstede terecht.

Wat me vooral aanspreekt bij Landstede is de persoonlijke begeleiding. De docenten en ander medewerkers van Landstede zijn erg betrokken en kunnen zich goed inleven in mijn situatie. Dat is een enorm pluspunt om via Landstede de opleiding te doen en niet bij een instituut waarbij je alles per mail of post doet, vindt Theo Bos.

Tempo
Iemand die een Vavo-opleiding volgt kan zijn of haar eigen studietempo bepalen. Samen met een begeleider van Landstede wordt een leerplan opgesteld.

Op de vraag wat zijn prioriteit heeft: een vwo-diploma of trainen voor de Olympische Spelen in Peking in 2008 hoeft Theo niet lang na te denken: Ik ga natuurlijk voor de Olympische Spelen in 2008.

Mijn sportcarrière stopt ongeveer zo rond mijn dertigste. Ik ben nu 21 en dus heb ik nog rustig de tijd om mijn vwo-diploma te halen. Dan heb ik straks een goede basis voor een andere studie, zegt Theo Bos.