VVD



Nieuws

16 jun 2005 - NOS moet archief voetbalbeelden
openstellen

VVD mediawoordvoerder Fadime Örgü vindt dat de NOS het archief met oude voetbalbeelden moet openstellen voor een ieder die uit de beelden wil putten. Naar verluidt weigert de NOS de beelden tegen een redelijke vergoeding aan Talpa vrij te geven. Talpa wil de beelden gebruiken voor het maken en samenstellen van voetbalprogramma's. De VVD is van mening dat de NOS juist moet bevorderen dat met publiek geld gefinancierde en geproduceerde beelden zo laagdrempelig mogelijk en op zoveel mogelijk manieren in de huiskamer terecht komen en het archief daartoe moet openstellen.

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over de toegang tot de publieke voetbalbeelden.

1. Heeft NOS-directeur Dielessen aangegeven te menen dat de NOS het voetbalbeeldenarchief niet voor een redelijke vergoeding aan derden hoeft open te stellen? (NOS: geen uitverkoop van voetbalbeelden aan Talpa, ANP, 15-06-2005).

2. Deelt u de mening dat de heer Dielessen zowel met bovenstaande mening als met de woorden "de beelden zijn door ons gemaakt en blijven dus van ons" geen recht doet aan het publieke karakter van de voetbalbeelden die immers met publieke middelen zijn gefinancierd?

3. Moet de NOS volgens de Mediawet het bewuste archief voor een redelijke vergoeding open stellen aan derden?

4. Deelt u de mening dat de NOS juist moet bevorderen dat met publiek geld gefinancierde en geproduceerde beelden zo laagdrempelig mogelijk en op zoveel mogelijk manieren in de huiskamer terecht komen? Zo ja, bent u bereid de NOS kenbaar te maken derden voor een redelijke vergoeding toe te laten tot de archiefbeelden?